Osa 2


Alla on seitsemän kuvaa rakennuksista, jotka liittyvät Porvoon valtiopäiviin. Tutustu kuviin ja niihin liittyviin teksteihin ja vastaa lopussa oleviin kysymyksiin ja tehtäviin

 

Porvoon tuomiokirkko


Valtiopäivien avajaisjuhlallisuudet aloitettiin tuomiokirkossa jumalanpalveluksella 28. maaliskuuta. Myös valtiopäivien päätösjumalanpalvelus pidettiin tuomiokirkossa 19. heinäkuuta 1809. Valtiopäivät olivat koolla yhteensä lähes neljä kuukautta.

Maaliskuun 29. päivänä kenraalikuvernööri Y.M. Sprengtporten luki tuomiokirkossa keisarin hallitsijanvakuutuksen ruotsinkielisen käännöksen ja säädyt esittivät uskollisuudenvakuutuksensa keisarille.

Hallitsijanvakuutuksessa Aleksanteri I ilmoitti vahvistavansa maan uskonnon ja perustuslait sekä säätyjen ja kaikkien maan asukkaiden oikeudet ja velvollisuudet.

 

Porvoon kymnaasi (nykyinen tuomiokapituli, joka rakennettiin vuosina 1759–1765)

Valtiopäivien valtiosalina käytettiin Porvoon kymnaasia eli lukiota, jossa keisari julisti valtiopäivät avatuiksi. Valtiopäivätyöskentelyn aikana kymnaasissa kokoontuivat pappissäädyn edustajat.

Valtiosalissa järjestettiin jälkipolvien mielikuvitusta kiehtoneet valtiopäivätanssiaiset 28. maaliskuuta, joissa maaherran tytär ”Ulla” Möllersvärd herätti keisarin huomion. Kerrotaan, että keisari poimi Ullan pudottaman viuhkan lattialta ja piti sitä hallussaan tanssiaisten loppuun asti. Voit halutessasi lukea Ulla Möllersvärdistä ja Aleksanteri I:stä lisää.

Vanha raatihuone (joka rakennettiin vuosina
1762–64)

Porvoon Vanha raatihuone toimi aateliston ja porvariston kokouspaikkana. 75 aatelismiehen puhetta johti vapaaherra Robert Wilhelm De Geer.  Porvaristo kokoontui raatihuoneen toisen kerroksen pienessä salissa. Porvareita oli 20 ja heidän puhemiehenään toimi kauppias Kristian Trapp Turusta.
Nykyään raatihuoneessa sijaitsee Porvoon museon historiallinen museo.

 

Orraeuksen talo


Talonpojilla oli 31 valtiopäiväedustajaa ja he kokoontuivat laamanni A. F. Orraeuksen talossa Kirkkotorin laidalla. Säädyn puhemiehenä toimi herastuomari Petter (Pehr) Klockars Uudestakaarlepyystä. Nykyään Orraeuksen talon talousrakennuksessa toimii ravintola Wanha Laamanni.

 

Keisarin residenssi ns. Linna

Keisari Aleksanteri I oli majoittunut seurueineen varapormestari J. E. Solitanderin taloon (Jokikatu 12). Linna ja sen pohjoispuolella sijaitseva kauppias Henrik Borgstömin omistama talo yhdistettiin toisiinsa. Niiden ylimpien kerrosten väliin rakennettiin katettu ikkunallinen käytävä, joka kalustettiin salongiksi. Näin saatiin riittävästi tilaa keisarille ja tämän seurueelle.

Nykyisin Porvoon linnassa asuu muun muassa rockmuusikko Remu Aaltonen ja Borgstömin talossa on muun muassa liikehuoneistoja ja asuntoja.

 

   
Holmin talo sekä näkymä sisäpihalta.


Kauppias Johan Holm vanhemman vuosina 1762–1763 rakennuttama talo Raatihuoneentorin laidalla sai toimia aateliston puhemiehen Robert Wilhelm De Geerin valtiopäiväasuntona. Nykyään rakennuksessa sijaitsee museo, Holmin kauppiastalo. 

Tehtäviä:

  1. Miten mielestäsi edellä esitellyt rakennukset kerotavat Porvoon valtiopäivien tapahtumista?
  2. Mikä rakennus sinua kiinnostaa eniten? Miksi?
  3. Miten Porvoossa vieraileva voi tutustua rakennusten avulla myös valtiopäivien historiaan?
  4. Miten valtiopäivät ja/tai niiden tapahtumat näkyvät vielä joissakin rakennuksissa? Anna esimerkki?
  5. Kuvittele olevasi porvoolainen 12–13-vuotias tyttö tai poika keväällä 1809. Voit valita oletko esimerkiksi porvarisperheen lapsi vai ovatko vanhempasi esimerkiksi palvelusväkeä. Kirjoita lyhyt tarina siitä, mitä kuulet ja näet Porvoossa liikkuessasi. Voit halutessasi kuvittaa kertomuksesi.
  6. Onko mielestäsi tärkeää, että vanhoja rakennuksia ja kaupunkiympäristöjä pyritään nykyisin suojelemaan? Miksi?
Teksti ja tehtävät: Najat Ouakrim-Soivio | Kuvat: Antti Soivio