Kulttuuriympäristöpäivät

Kulttuuriympäristöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään syksyisin ympäri Eurooppaa. Kaikkiaan 50 maassa noin 20 miljoonaa ihmistä osallistuu kymmeniin tuhansiin tapahtumiin. Tapahtumat keskittyvät syyskuuhun, tänä vuonna pääajankohta oli 26.8.-10.9.2017.

Luontoon yhdessä on vuoden 2017 teema. Lasten ja nuorten Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu samalla teemalla jatkuu 10.1.2018 saakka.

Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on

  • juhlia ainutlaatuista kulttuuriympäristöämme.
  • nähdä kulttuuriympäristö voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä.
  • huomata lähiympäristön arvot. Oma arkiympäristö on arvokasta kulttuuriympäristöä, jota kannattaa juhlia ja vaalia.

Osallistu Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun 2017

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria vaikuttamaan kulttuuriympäristöön nyt ja tulevaisuudessa. Vuoden 2017 Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun teemana on Luontoon yhdessä. Tehtävänä on etsiä pareittain tai ryhmässä luonnosta paikka tai alue, jolla on mielestänne kiinnostava tarina sekä kertoa se koko Euroopalle! Kilpailu tarjoaa monia mahdollisuuksia oppiaineiden ja eri-ikäisten oppilaiden yhteistyölle.

Kilpailu on avoin kaikille vuonna 1999 tai sen jälkeen syntyneille. Kilpailuun osallistutaan ryhmänä, jossa on vähintään kaksi jäsentä. Kilpailu on suunnattu kaveri- ja sisarusporukoille, päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille, kerhoille, järjestöille, yhteisöille, lastenkulttuurikeskuksille, kulttuurilaitoksille ja seurakunnille sekä muille lapsille ja nuorille toimintaa järjestäville tahoille. Voittanut ryhmä palkitaan 500 eurolla. Kaikki osallistuneet ryhmät saavat Kulttuuriympäristön tekijät -kunniakirjan.

Osallistumisaikaa kilpailuun on 10.1.2018 saakka. Kilpailun osallistumisohjeet löytyvät sivulta: Suomeksi - In English

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä (European Heritage Days). Kulttuuriympäristöpäivät on jokasyksyinen tapahtuma, joka aktivoi ihmisiä toimimaan oman kulttuuriympäristönsä ja -perintönsä puolesta ympäri koko Euroopan. Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä Suomessa koordinoi työryhmä, jossa on mukana Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry, ympäristöministeriö, Museovirasto ja Opetushallitus. Lue lisää kulttuuriympäristöpäivistä (kulttuuriymparistomme.fi)

Lisätietoja Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä ja Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailusta:

  • Hanna Lämsä, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, puh. 040 128 0818
  • Sini Hirvonen, Suomen Kotiseutuliitto, puh. 040 128 0818
  • Mikko Hartikainen, Opetushallitus, puh. 029 533 1058