Nollapäästöpäivä Suomen kouluissa 21.9 – katso vinkit päivän viettoon

Opetushallitus kannustaa kouluja viettämään Nollapäästöpäivää. Ilmastonmuutos on yksi yhteiskuntamme merkittävimmistä ratkaisuja kaipaavista ongelmista. Ratkaisun ja päästöjen vähentämisen keskiössä ovat kuluttajien tekemät valinnat. Kansainvälisen nollapäästöpäivän 21.9. tavoitteena on antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä, kiinnittää huomiota omien valintojemme aiheuttamiin ilmastovaikutuksiin ja herätellä tekemään kestävämpiä kulutusvalintoja.

Nollapäästöpäivänä koulussa voi käsitellä ilmastonmuutosta ja kuluttajien mahdollisuuksia vähentää omia päästöjään. Viikon 38 aikana voi muutoinkin kiinnittää huomiota esimerkiksi asumisen energiatehokkuuteen, ilmastomyönteiseen ruokaan, puhtaaseen liikenteeseen, ilmastomyönteisiin hankintoihin ja jätteiden kierrättämiseen. Myös koulun ruokala voi osallistua Nollapäästöpäivään tarjoamalla kasvisruokaa tai muutoin vähän päästöjä aiheuttavaa ruokaa. Tätä tukemaan voi ruokalan seinälle tulostettaa infosivut ilmastoystävällisistä ruokavalinnoista ja ruuan päästövaikutuksista.

Osallistu keskusteluun ja jaa luokkasi kokemukset sosiaalisessa mediassa #nollapäästöpäivä #zeroemissionsday.

Materiaaleja, aineistoja ja tehtäviä Nollapäästöpäivän viettoon:

  • Ilmastonmuutos kuuluu kaikille. Open ilmasto-opas on yläkouluille ja lukioille suunnattu opetusaineisto, josta löydät helposti kattavat tietopaketit ja tehtäväideoita jokaiselle eri oppiaineelle. Open ilmasto-oppaan on laatinut ympäristökasvattaja Pinja Sipari Maj ja Tor Nesslingin säätiön rahoituksella.
  • ILMASTO.NYT on monialainen ilmastonmuutokseen keskittyvä opetusmateriaali, joka soveltuu käytettäväksi lukioissa ja antaa opettajille hyvät taustatiedot ilmastonmuutoksesta.
  • PYÖRIIKÖ MAAILMA NAPASI YMPÄRILLÄ? Pyöriihän se. Nimittäin sillä mitä valitset – miten asut, syöt ja liikut – on välitön vaikutus ympäristöön. Sitra on koonnut 100 fiksua arjen tekoa helpottamaan kuluttajien kestäviä valintoja.
  • Ilmastodieetti sopii kestävän kulutuksen teemojen opetukseen ja havainnollistamiseen. Laske oma hiilijalanjälkesi Ilmastodieetti-laskurilla, katso mistä arjen päästöt syntyvät ja miten niitä voi vähentää. Laskurin on tuottanut Suomen ympäristökeskus SYKE.
  • Voit tehdä Ilmastolupauksen ja puolittaa oman hiilijalanjälkesi seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Ilmastolupauksen on ideoinut ilmastokatastrofin torjumista edistämään perustettu yhdistys, Myrskyvaroitus. Ilmastolupauksen on tähän mennessä allekirjoittanut suuri joukko sekä tunnettuja vaikuttajia että yksityisiä kansalaisia.
  • Boast it - Call to action! Nyt on aika leveillä omilla pienillä ja suurilla teoilla maapallon puolesta. Boastaa, mitä sinä teet ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Pelasta maailma ja voita palkinto luokallesi! Boast it on ladattavissa sovelluskaupasta syyskuun alussa.
  • Havina on pelillistetty opetusmateriaali, joka kertoo suomalaisen yhteiskunnan ja teknologian kehittymisestä, ihmisten elämäntavan ja metsäsuhteen muuttumisesta. Se kertoo siitä, miten nuo kaikki vaikuttavat toisiinsa ja tapaamme käyttää metsiä. Aikajanalla matkatessaan huomaa, miten yksi asia johtaa toiseen.
  • Miten teollisuus vähentää päästöjään? Katso esimerkit elintarviketeollisuuden säästökohteista sekä ruuanvalmistuksen sivuvirroista sekä teknologiateollisuuden esimerkit kiertotaloudesta, kestävästä kehityksestä ja ilmaston muutoksen torjunnasta.
  • Ilmastonmuutoksesta pääsee keskustelemaan Power Shift Suomi -ilmastotapahtumassa Helsingissä 30.9.–1.10. Tapahtumaan ovat tervetulleita niin aiheesta kiinnostuneet nuoret kuin opettajatkin. Vuoden 2017 tapahtuman teema on Pohjoismainen yhteistyö ja ilmastotoiminta. Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan!

Materiaalilistaa päivitetään teemapäivään saakka.

Lisätietoja

Päivän koordinointi ja materiaalit Sari Siitonen, Clonet Oy, sari.siitonen(a)clonet.fi sekä Auri Kohola, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, auri.kohola(a)tat.fi