Tvt:n tiimoilta -blogi

Tvt:n tiimoilta -blogi

Each one teach one

Edellisen lukuvuoden kuudesluokkalaiset hyvästelivät alakoulun kesäkuun alussa, mutta heidän työnsä jälki elää koulussamme. Eräs koulumme opettaja innostui “Each one teach one” – menetelmästä ja on juurruttanut sen käytön pysyvästi kouluumme. Oppilaat ovat mainioita apuopettajia ja tutoreita toisilleen.

Opettajakin opintiellä

Tieto- ja viestintätekniikka ja sen hallitseminen on yhteiskuntamme haaste opettajille siinä missä monet muutkin taidot. Tieto- ja viestintätekniikan strategiat ja opetussuunnitelman osa-alueet elävät ja täydentyvät jatkuvasti. Meidän on rohkeasti otettava itseämme niskasta kiinni ja lähdettävä rakentamaan omaa oppimispolkuamme.

Sosiaalinen media kielen opetuksessa

Kun lukion ykköset saivat lukuvuoden alussa kannettavat tietokoneet, halusin käyttää heidän kanssaan jotakin sosiaalisen median välinettä. Valitsin Wikispaces-alustan, koska se oli minulle tuttu, ilmainen ja erittäin helppokäyttöinen.

Hölynpölytekstistä avaruusakatemiaan

Trageton-menetelmä lähtee siitä ajatuksesta, että kirjaimillakin voi leikkiä. Pieni lapsi raapustaa paperille leikkikirjoitusta ja kysyy sitten aikuiselta: "Mitä tässä lukee?"

Lukion ykkösille kannettavat

Lukiomme ykkösluokkalaiset saivat viime syksynä lukio-opintojensa aluksi omat kannettavat tietokoneet pientä panttimaksua vastaan. Hankintaa oli pohdittu ja pohjustettu muutama vuosi, kun haluttiin etsiä uusia pedagogisia toimintamalleja. Oppilaat olivat alusta lähtien hyvin innostuneita uusista työvälineistä, mutta osalla oli aluksi vaikeaa pysyä tunneilla pelkästään asiassa.

Valinnaiskielten etäopetuksen haasteita

Turun normaalikoulussa etäopetusta on annettu vuodesta 1995. Tuolloin tekniikka mahdollisti vain äänen ja tekstin siirron. Nykyisistä teknisistä mahdollisuuksista ei osattu edes unelmoida.

Omat tiedot kartalle – yhdistetään GPS ja GIS

Satelliittipaikannus alkaa kuulostaa jo tutulta, mutta entäpä GIS? Vaikka lyhenne GIS (Geographical information systems) vaikuttaa oudolta, jokainen meistä törmää niiden käyttöön joka päivä.

Oppilaatko tietotaidon jakajina?

Vertaistuki on äärimmäisen tärkeää lähes kaikessa kehittymisessä. Yhteisöllisyys kantaa hedelmää koko työyhteisössä.

GPS-aarteet – geokätköt opetuksen tukena

Geokätkennässä etsitään ja piilotetaan maastoon rasioita, joita etsitään koordinaattien perusteella joko GPS-paikantimella tai ilman. Liikuntatunneilla tavoitteena voi olla etsiä mahdollisimman monta kätköä, mutta reaaliaineissa kätkörasiassa voi olla oppituntiin liittyviä tehtäväohjeita.

Houkuttelevaa yhdessä oppimista

Siirtyisinkö sivummalle seuraamaan ja ohjaamaan, kun oppilaat jakavat tietojaan ja taitojaan ja innostuvat yhdessä oppimisesta?

Kaksi reittipistettäni - Oppimaan GPS-paikantimen kanssa

Saatuani koululleni ensimmäisen GPS-laitteen mietin, miten voisin parhaiten hyödyntää sitä opetuksessani. Eräänä yönä sain loistoidean ja keksin lähteä paikantamaan koirankakkoja. Koirankakkatutkimuksen kautta pääsimme ulos tutkimaan tunteita herättävää aihetta, johon kaiken lisäksi pystyimme myös vaikuttamaan.

Nämäkö minun pitäisi hallita tai tuntea? Ja vielä käyttää oppilaiden kanssa?

Kaisa Vähähyypän perustamassa Facebook- ryhmässä nimeltä Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa oli esillä lokakuussa ”Top 100 Tools for Learning 2010 List”, joka sisälsi opetuksessa yleisimmin käytettyjä sovelluksia kansainvälisellä tasolla. Lista valotti käytössä olevien ohjelmistojen ja sovellusten valtavaa määrää jopa säikähdykseen asti. "Nämäkö minun pitäisi hallita tai tuntea? Ja vielä käyttää oppilaiden kanssa? Apua, en pysty, en osaa, en uskalla, en riitä!" Kuulostaako tutulta?

Tutustu bloggaajiin

 Tvt:n tiimoilta blogin kirjoittajat esittäytyvät.