Valinnaiskurssi yhdessä toisen oppiaineen kanssa

Havukosken koulussa on toteutettu useana lukuvuonna integratiivista valinnaisainekurssia Kokin kemiaa:

  • valinnaiskurssi 8. ja 9. luokkalaisille
  • 2 tuntia kemiaa viikossa kemian opettajan opettamana ja 3 tuntia kotitaloutta viikossa yhdessä jaksossa yht. noin 35 tuntia
  • kurssin tavoitteena on oppia havaitsemaan ja ymmärtämään ruoka-aineisiin, ruoanvalmistukseen ja leivontaan liittyviä kemiallisia ilmiöitä esim. hyytyminen, kohoaminen, vaahtoutuminen sekä ruoka-aineiden värit ja tummuminen
  • kurssin sisältö: elintarvikkeet PH-testissä, kasvisten ja hedelmien värit muuttuvat, liukenevat ja tummuvat, muna hyytyy; kuohkeat ja runsaat vaahdot; sitkoverkon salaisuus, leivonnaiset kohoavat kemian avulla
  • työtavat: kokeellista kemian työskentelyä, leivonta- ja ruoanvalmistustehtäviä, muutama kirjallinen tai kokeellinen kotitehtävä ja kiinnostuneimmille pienimuotoinen avoin tutkimus.

Lisätietoja kurssista saat pelto-arvo(at)pp.inet.fi .

Teksti: Terhi Peltoarvo, Silpa Maria Pöntinen ja Sari Tapojärvi