Ohjeita opettajalle

Jos mahdollista, hiihtotunti tulisi sijoittaa koulupäivän päätteeksi. Tärkeää on luoda kiireetön ilmapiiri. Toteutettava kokonaisuus voisi hyvin olla kahden tunnin mittainen, jolloin olisi aikaa myös välineiden huoltamiseen ennen tuntia sekä palautumiseen ja huoltotoimenpiteisiin tunnin jälkeen.

Lukion ja ammatillisen oppilaitoksen opetusta voisi lisäksi toteuttaa esimerkiksi eri talviliikuntalajeja yhdistävällä valinnaisella kurssilla, jonka puitteissa toteutetaan muutaman päivän matka johonkin talviliikuntakeskukseen. Kurssi sisältäisi erityyppistä lumella liikkumista, ja eri lumiliikuntalajeista voisi hyvin hakea toisiaan yhdistäviä tekijöitä. Tämäntyyppisen kurssin toteutuminen vaatii paljon yhteisiä ponnisteluja ja myös varainhankintaa, mutta tuloksena voi parhaassa tapauksessa olla mieleenpainuvia talviliikuntakokemuksia.

Pukeutuminen

Hiihtämään pukeudutaan samaan tapaan kuin muuhunkin talviseen liikuntaan. Tuulen ja viiman vaikutus lisää pakkasen purevuutta. Tuulen vaikutusta syntyy myös esimerkiksi alamäissä. Päällimmäiseksi vaatekerrokseksi kannattaa valita tuulenpitävät vaatteet.

Kerrospukeutuminen

Kerrospukeutumisen säännöt on hyvä oppia hiihdon yhteydessä. Talvisessa liikkumisessa hengittävä alusvaatekerta, välivaatekerta ja tuulenpitävä päällysvaatekerta ovat toimivat. Sormien, varpaiden, pään ja lantion seutu on syytä suojata erityisen hyvin. Oppilaiden kanssa pihalla liikuttaessa pakkasta suurempi rajoittava tekijä on usein puutteellinen pukeutuminen.

Pukeutumisen avainkohdat:

  • Kerrospukeutuminen: hengittävä aluskerta, välikerta ja tuulenpitävä päällyskerta
  • Kehon ääripisteiden suojaaminen ja lämpimänä pysyminen
  • Peseytyminen ja kuivien vaatteiden vaihtaminen hikoilun jälkeen