Tärkeimmät juhlapäivät

Juutalaisuuden tärkeimmät juhlat ovat:

  • Shabat (viikottainen lepopäivä)
  • Rosh Hashana (uusi vuosi)
  • Jom Kipur (sovituspäivä)
  • Sukot (lehtimajajuhla)
  • Simchat Tora (tooran vuotuisen uudelleen lukemisen aloitusjuhla)
  • Hanuka (valon juhla)
  • Tu-bishvat (puiden uusivuosi)
  • Purim (Persian juutalaisasutuksen pelastamisen muistojuhla)
  • Pesah (Egyptin orjuudesta pelastumisen muistojuhla)
  • Shavuot (Tooran vastaanoton muistojuhla)
  • Jom Hashoa (II maailmansodan juutalaisuhrien muistojuhla)
  • Jom Hazikaron (Israelin sodissa kaatuneiden sotilaiden muistojuhla)
  • Jom Ha’atzmaut (Israelin itsenäisyyspäivä)

Juutalaisuuden pyhien vieton tavat voidaan ryhmitellä kahteen osaan: jumalanpalveluksiin ja kotona perheen ja suvun kanssa suoritettaviin menoihin. Jumalanpalveluksissa ”hoidetaan” uskonnolliset velvoitteet ja kotona vietettävissä menoissa kerrataan kunkin pyhän vieton syytä ja vietetään pyhää yhdessä perheen kanssa. Tämä tapahtuu usein ruokailun yhteydessä, mutta itse syöminen tarjoaa vain puitteet. Yhteisöllisyys on tärkeä osa moderniakin juutalaisuutta.

Juhlaillallinen ”se’uda” kestää kahdesta kolmeen tuntiin. Se alkaa viinin ja leivän siunauksilla. Ne, kuten kaikki rukoukset, lausutaan ortodoksijuutalaisilla, joihin Suomenkin juutalaiset lasketaan kuuluvaksi, hepreaksi. Sen jälkeen on kuhunkin pyhään liittyviä erikoissiunauksia.

Juhla-aterialla syötävät ruokalajit vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Suomessa syödään perinteisesti sellaisia ruokia, jotka ovat itäeurooppalaista alkuperää. Ne ovat tyypillisesti olleet köyhän kansan ruokia eli kalasta, siipikarjasta ja nautaeläinten krouvimmista osista tehtyjä ja jauhoilla jatkettuja. Tunnetuimpia näistä lienevät gefilte fish eli täytetyt kalapalat, gehakte leber eli hakattu maksa, buljonki eli kanakeitto sekä tsimes eli uunissa valmistettu porkkanasta ja lihasta tehty, siirapilla makeutettu paistos. Lisäksi nautitaan kaikilla aterioilla vehnästä tehtyä hale-leipää ja viiniä. Viiniä tarjotaan aterialla kahdenlaista; viininsiunauksessa käytetään makeaa ja vahvaa viiniä, jota juodaan pieni pikarillinen ja itse aterialla nautitaan muutama lasillinen valko- ja punaviiniä.

Daniel Weintraub | Juutalainen koulu