Turvallinen ruoka

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira johtaa ja kehittää elintarvikevalvontaa Suomessa. Elintarvikevalvonnan tehtävänä on varmistaa kuluttajien terveydellinen ja taloudellinen turvallisuus.

Ruokailoa turvallisesti -aapinen neuvoo, mitä pitää ottaa huomioon ruokaa ostettaessa ja valmistettaessa. (Huom! Nettimateriaalit ja esitteet ovat ilmaisia. Jos tilaat esitteitä yli 100 kappaletta tai yli 2 kg tilauksista peritään postimaksut) (Evira)


Tytöt pesevät käsiä. Kuva: Opetushallitus

Opetushallituksen Purtavaa puhtaasti -sivusto antaa vinkkejä hygieniaosaamiseen "Turvallinen ruoka perustuu hyvään hygieniaan" -oppimateriaalin avulla. (Edu.fi)

Hygienia kotikeittiössä
Ruokien säilytys, ruokien säilytystilat, elintarviketuholaiset, jauheliha, kala, kasvikset ja hedelmät, liha, maito ja maitotuotteet, palkokasvit, rasvat, siipikarjan liha ja viljavalmisteet. (Evira)

Vältä ruokamyrkytys. Sivuilta löytyy tietoa ruokamyrkytyksiä aiheuttavista bakteereista, viruksia ja loisista. (Evira)

Ruokamyrkytykset ja niiltä suojautuminen
Keinoja suojautua ruokamyrkytysbakteereilta kotimaassa ja ulkomailla, ruokamyrkytyksiä aiheuttavat mikrobit, kysymyksiä ja vastauksia, sekä ruoanvalmistuksen kymmenen kultaista sääntöä. (Evira)

Vältä vatsanväänteitä kertoo viiden vinkin avulla, kuinka välttää ruokamyrkytys. (Martat)

Anna-Elina Karjalainen