Internet

Vaaniiko internetin sivustojen takana katala ”mörkö”?

Kirjeen saaminen postitse alkaa olla harvinaista ”herkkua” toisin sanoen ”menneen talven lumia”. Tästä romantiikasta kirjeenvaihtokavereiden tilalle ovat tulleet: ”chattaaminen”, ”irkkaaminen” ja mesettäminen. Vauhti on kiihtynyt ja hienotunteisuus on katoamassa. Nykyiset viestimismahdollisuudet mahdollistaa kuvaruudun taakse piiloutumisen ja nimimerkkien käyttö altistaa sopimattomiin ehdotuksiin ja muihin kummallisuuksiin.

Mitä on chatti?

Keskustelu tapahtuu reaaliaikaisesti, eli käyttäjän kirjoittama teksti ilmestyy saman tien muiden samassa ”huoneessa” eli keskusteluryhmässä olevien käyttäjien kuvaruudulle. Samassa ryhmässä voi olla kymmeniä keskustelijoita, mutta myös kahdenkeskeinen keskustelu on mahdollista. Keskustelijat esiintyvät itse keksimillään nimimerkeillä ja chatit ovat usein julkisia eli keskusteluun voi liittyä kuka tahansa internetin käyttäjä. (lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto)

Mikä on mese?

”Mese” eli MSN Messenger on lasten ja nuorten suosima pikaviestiohjelma, jota käytetään eniten tuttujen kavereiden kanssa jutteluun. Ohjelma kertoo, ketkä kavereista ovat tällä hetkellä verkossa ja heistä voi sitten valita, kenet kutsuu kanssaan keskusteluun. Mesessä jutellaan yksityisesti kahden kesken tai isommassa ryhmässä ja sieltä voi myös jakaa valokuvia ja muita tiedostoja. Juttelu onnistuu myös äänen ja videokuvan välityksellä, jos tietokoneeseen on liitetty mikrofoni tai videokamera.
(lähde: Mannerheimin lastensuojeluliitto).

Vanhempien on syytä pysyä kehityksessä mukana tekemällä itselle selväksi nämä nykyisetkin menettelytavat. Lapsien tekemisten seuraaminen edellyttää nykyään näidenkin taitojen omaksumista. Lapsen netinkäytöstä on syytä olla kiinnostunut ja sopia yhteiset pelisäännöt. Kannattaa miettiä, onko tietokone lapsen omassa huoneessa välttämätön nettiyhteyksineen, vai olisiko perheen yhteinen tila tarkoituksenmukaisempi paikka.

Mikä on irki eli IRC (Internet Relay Chat )?

Irkin käyttö eli irkkaaminen on tekstipohjaista reaaliaikaista jutustelua, yleensä julkisesti ryhmässä. Irkin käyttäminen vaatii erillisen ohjelman, jolla otetaan yhteys haluttuun ”kanavaan” eli keskusteluryhmään. Irkissä voi keskustella samanaikaisesti useilla kanavilla ja halutessaan myös kahden kesken jonkun kanssa. IRC-maailmaan tutustumiseen ohjeet löytyvät esim. osoitteesta: www.irkki.org. (lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto).

Mitkä ovat galleria-sivustot?

Verkkosivuja, joissa netin käyttäjät voivat julkaista omia kuviaan ja kommentoida toisen kuvia. Näillä sivustoilla tutustutaan uusiin ihmisiin ja muodostetaan uusia yhteisöjä. Nuorten käyttämiä galleriasivustoja ovat mm. IRC-Galleria.net ja ii2.org, jotka ovat alun perin syntyneet IRC:n käyttäjien toimesta, kun heille syntyi tarve saada ”kasvot” internetin kautta tutuille ystäville. (Mannerheimin Lastensuojeluliitto)

Kaikki nuoret eivät ilmeisesti ymmärrä netin julkisuusluonnetta, koska näille sivustoille jatkuvasti kirjoitetaan perättömiä ja loukkaavia asioita toisista henkilöistä. Kunnian loukkaaminen on rikos, mikä voi tapahtua myös internetin sivustojen kautta. Huoltajat ovat tehneet jonkin verran tutkintapyyntöjä poliisille netin kautta tapahtuneista, lapsiinsa kohdistuneista kunnian loukkauksista. Kunnian loukkaus on asianomistajarikos eli uhrin pitää yleensä vaatia tekijälle rangaistusta. Rangaistus on vähintään sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Useimmilla kuvagalleriasivustoilla on ylläpito, joka voi tarvittaessa poistaa palveluun laitetut asiattomuudet. Esimerkiksi IRC-Galleriaan liittyvät asiattomuudet saadaan poistettua sivustoilta ottamalla yhteys palvelun ylläpitäjään Sulake Dynamoid Oy:n (IRC-Gallerian ylläpito, ). Jos toimenpide ei ole riittävä, uhrilla on oikeus tehdä asiasta rikosilmoitus. Tämän jälkeen poliisi voi pyytää palvelulta lisätietoja selvittääkseen, kuka on laittanut asiattomuudet julkiseen levitykseen.

Ohjeita Galeria-sivustojen käyttäjille

  1. Älä käytä provosoivaa, esim. seksiin liittyvää nimimerkkiä eli nickiä
  2. Älä laita Internetiin vietteleviä poseerauskuvia
  3. Älä liity yhteisöihin tai kanaville, jotka liittyvät esim. seksiin, huumausaineisiin tai muuhun asiattomaan toimintaan.
  4. Älä kerro salasanaasi, oikeaa nimeäsi, puhelinnumeroasi, osoitettaisi tai muita yhteystietoja kenellekään.
  5. Jos tapaat Internetistä tutun henkilön ensimmäistä kertaa kasvotusten, tee se aina julkisella paikalla ja mielellään tutun henkilön läsnä ollessa. Muista myös kertoa vanhemmillesi, minne olet menossa ja koska palaat. Henkilö, joka ruudun takaa vaikuttaa mukavalta saattaa todellisuudessa olla jotain aivan muuta.
  6.  Mikäli sinua kiusataan tai ahdistetaan IRC-Galleriassa tai muissa palveluissa, ota välittömästi yhteys ylläpitoon. (lähde: Sulake Dynamoid Oy, IRC-Galleria-kirje kouluille)

Aiheesta löytyy lisää tietoa esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton kotisivuilta. Tietotekniikka on osa meidän aikuisten ja myös lapsiemme arkea. Vaaniiko sen sopukoissa oikeasti mörköjä? Onnistuvatko möröt satuttamaan lapsiamme? Kaikki tämä riippuu sinusta, että vanhemmistasi ts. millaiset valmiudet vanhemmat lapsilleen antaa ja mitä lapsilta vaaditaan.

Teksti ja kuvat: Rikospoliisien Eläkejärjestö r.y.