Piratismi on rikos

Piratismi on ilman oikeudenhaltijoiden lupaa tapahtuvaa tallenteiden valmistamista ja levittämistä yleisölle. Tämän hetken merkittävin piratismiongelma on tietoverkoissa tapahtuva luvaton tiedostojenjako. Luovia sisältöjä voidaan levittää internetissä luvatta esimerkiksi käyttämällä tietokoneella niin sanottuja p2p-ohjelmia, joita kutsutaan myös vertaisverkko-ohjelmiksi. Ohjelmia voi ladata internetistä maksutta omalle tietokoneelle. Joidenkin p2p-ohjelmien tekniikka aiheuttaa automaattisesti tilanteen, jossa aineistoa itselle ladatessa (download) käyttäjä samanaikaisesti myös jakaa (upload) samaa aineistoa muille vertaisverkon käyttäjille.

Vertaisverkko-ohjelmien riskit

Vertaisverkko-ohjelmien käyttöön sisältyy tietoturvariskejä. Ohjelma avaa tietokoneen muille verkon käyttäjille, jolloin koneelle voi päätyä viruksia tai vakoiluohjelmia. Perheen yksityiset ja luottamukselliset tiedot voivat joutua vääriin käsiin. Merkittävä riski on myös verkoissa leviävä vahingollinen aineisto, kuten porno ja raaka väkivalta.

Piratismin oikeudelliset seuraamukset

Toiminta internetissä ei ole anonyymiä. Laittomaan toimintaan käytetty tietokone voidaan jäljittää. Lain mukaan 15 vuotta täyttänyt henkilö on rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Tätä nuorempikin henkilö voidaan tuomita maksamaan korvauksia internet-piratismista. Korvaukset voivat nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin ja laittomaan toimintaan käytetty tietokone voidaan tuomita valtiolle. Tuomioistuin voi myös määrätä teleoperaattorin keskeyttämään internet- liikennöinnin piratismia harjoittavasta liittymästä.

Miten voit vaikuttaa?

Ole kiinnostunut lapsen internetin käytöstä ja keskustele asiasta hänen kanssaan. Nuorille uusien asioiden omaksuminen on nopeaa ja helppoa, eivätkä he välttämättä aina harkitse tekojensa mahdollisia seuraamuksia. Loppujen lopuksi kyse on asenteista ja moraalista: siitä mikä on oikein ja mikä väärin. Voit helposti tarkistaa tietokoneen mahdollisten p2p-ohjemien varalta. Digital File Check -ohjelma on ilmainen tiedostojen tarkistusohjelma, joka etsii tietokoneelle asennetut tiedostojenjako-ohjelmat. Lisätietoja ja linkin latauspaikkaan löydät Digital File Check- sivustolta.

Teksti ja kuvat: Rikospoliisien Eläkejärjestö r.y.