Rahapelaamisen ikärajoista

Rahapelit ovat aikuisten juttu

Suomessa rahapelejä tarjoavat Raha-automaattiyhdistys (RAY), Veikkaus ja Fintoto, joiden toimintaa Suomen valtio säätelee lakien avulla. Uudessa arpajaislaissa säädetään kaikille rahapeleille yleinen ja yhtäläinen 18 vuoden ikäraja. Tämä laki kieltää alaikäisten pelaamisen myös vanhempiensa seurassa. Pelaaminen alaikäisenä on siis rikos. Rahapelaaminen onkin tarkoitettu vain aikuisille, se on huvia, ei keino rikastua. Rahapelejä tarjoavat tahot jäävät aina pitkällä juoksulla voitolle.

  • RAY:lle myönnetään vuoden siirtymäaika siitä, kun laki hyväksytään ja on presidentin vahvistama. Siirtymäajan aikana RAY luo mahdollisuudet tehokkaalle pelaamisen valvonnalle muun muassa sijoittamalla automaatit uudella tavalla pelipisteissä. Muilla peliyhtiöillä siirtymäaika on 3 kuukautta.
  • RAY:n kanta alaikäispelaamiseen on yksiselitteinen: se on väärin ja siihen pitää puuttua.

Ray panostaa valvontaan yhdessä yrityskumppaneidensa kanssa

RAY:llä on noin 17 000 raha-automaattia 8 400 yrityskumppanin liiketiloissa kuten kaupoissa, marketeissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja ravintoloissa. Yrityskumppaneiden tiloissa pelitila on aina rajattu ja ikärajat osoitetaan tilan välittömässä läheisyydessä näkyvästi.

  • Yrityskumppanit saavat korvausta automaateista, jotka ovat sijoitettuja heidän tiloihinsa.
  • Yrityskumppanilla on velvollisuus tiloissaan valvoa rahapelejä ja poistaa alaikäiset pelaajat. Jos yrityskumppanit eivät toteuta valvontaa, voivat ne uuden lain mukaan saada sakkoa ja menettää pelit tiloistaan.
  • Valvonnan helpottamiseksi RAY on toimittanut yrityskumppaneilleen pelinestolaitteen, jonka avulla pelin voi katkaista esimerkiksi kassalta.
  • RAY:n pelejä voi pelata myös kortilla. Korttimaksamisen yhteydessä tarkistetaan aina pelaajan ikä. Alaikäinen ei voi pelata kortilla.

Miksi pelaamisella on ikärajat?

Pelaamisen ikärajat nousevat 15 vuodesta 18 ikävuoteen. Tutkimusten mukaan nuorena aloitettu rahapelaaminen nostaa peliongelmien riskiä vanhempana. Peluurin vuosiraportin mukaan nuorilla on yhä enemmän ongelmia rahapelaamisen kanssa. Nettipelaamisen ja nuorten pelaajien osuudet ovat kasvaneet Peluurin puheluissa.

  • Peluuri on auttava puhelin peliongelmaisille sekä heidän läheisilleen. Peluuri tarjoaa apua myös internetissä eNeuvonnassa ja Valtti-keskustelufoorumilla.
  • Joka neljäs Peluuriin soittava on alle 18-vuotias.
  • Peluuri auttaa maksuttomassa numerossa 0800 100101 arkisin klo 12 - 18.
Teksti ja kuvat: Rikospoliisien Eläkejärjestö r.y.