Virtuaalimaailma ei ole vain virtuaalinen

Erilaiset virtuaalimaailmat ovat viime vuosina nousseet erittäin suosituiksi, erityisesti nuorten keskuudessa. Ne tarjoavatkin mukavan ja erilaisen ympäristön muun muassa kavereiden tapaamiseen, itseilmaisuun ja erilaisiin aktiviteetteihin osallistumiseen. Vaikka kyse onkin virtuaalisesta tilasta, jossa ei esiinnytä oikeilla nimillä, tulee muistaa, että kaikki hahmot edustavat oikeita ihmisiä. Näissä ympäristöissä täytyy aina noudattaa palveluiden sääntöjä ja yleistä varovaisuutta tuntemattomien suhteen.

Yksi Suomessa suosituimmista palveluista on virtuaalimaailma Habbo, jonka turvallisuusohjeet ovat seuraavat – nämä pätevät myös muihin virtuaalimaailmoihin!

  1. Suojaa henkilöllisyytesi. Pidä nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, valokuvasi ja koulusi nimi salassa, niin kukaan ei voi huijata tai kiusata sinua, eikä aiheuttaa sinulle muuta vaaraa.
  2. Pidä kaverisi Habbossa. Älä koskaan tapaa ihmisiä, jotka tunnet vain Internetissä. Jos joku pyytää sinua tapaamiseen, sano ”Ei kiitos!” ja kerro asiasta vanhemmallesi tai muulle luotettavalle aikuiselle.
  3. Varo kameraa. Kun jaat kuviasi Internetissä, et voi saada niitä takaisin. Niitä voidaan muokata, julkaista paikoissa joihin et niitä haluaisi ja käyttää väärin. Ennen kuin jaat kuvia internetissä, mieti aina ensin haluaisitko että se kuva päätyisi kaikkien nähtäville.
  4. Ole fiksu nettisurffaaja. On internet-sivustoja, jotka tarjoavat sinulle ilmaisia huonekaluja, kolikoita tai teeskentelevät olevansa uusia Habboja tai ylläpidon kotisivuja. Nämä ovat kaikki huijauksia, joiden tarkoituksena on vain varastaa salasanasi.
  5. Älä luovuta tietojasi ja älä koskaan lataa tiedostoja niistä, sillä ne voivat olla haittaohjelmia tai viruksia! Habboon liittyvissä ongelmatilanteissa voi pyytää apua ylläpidolta, jonka tavoittaminen onnistuu Habbon avunpyyntötyökalun avulla. (Lähde Sulake Dynamoid Oy)
Teksti ja kuvat: Rikospoliisien Eläkejärjestö r.y.