Ensimmäinen askel - Tiedosta oma kulttuurisi

Me kaikki olemme oman kulttuurimme tuotteita. Ei ole olemassa ihmistä, joka pystyisi puhtaan objektiivisesti suhtautumaan toisten kulttuurien edustajiin, koska me kaikki tarkastelemme toisiamme oman kulttuurimme silmälasien läpi. Siksipä ensimmäinen askel kulttuurien kohtaamisessa on tiedostaa oman kulttuurinsa viitekehys, sen ominaispiirteet ja se seikka, ettei ole olemassa "puhdasta" kulttuuria. Vuosisatojen ja tuhansien saatossa ihmiset ovat aina kohdanneet ja saaneet sekä antaneet toisilleen vaikutteita. Näistä elementeistä on syntynyt kansojen pienemmissä tai suuremmissa sulatusuuneissa uusia, voimakkaita sekakulttuureja, joissa eri kulttuurien elementit ovat löytäneet oman, uuden ilmaisumuotonsa. Näistä eri aineksista koostuu meidän itse kunkin edustama kulttuuri.

Tutkimusretki oman kulttuurin lähteille on mielenkiintoista ja avartavaa. Monet suomalaisiksi mieltämämme asiat eivät niitä alun perin olekaan, vaan olemme omaksuneet ne meille varsin kaukaisistakin kulttuureista. Mietitäänpä vaikka suomalaisuuteen erottamattomasti kuuluvien niinkin erilaisten asioiden kuin evankelisluterilaisen uskonnon, saunan, kaalikääryleiden, Fazerin sinisen tai Finlaysonin lakanoiden alkuperää.

On hyvä pysähtyä vaikkapa yhdessä koko luokan kanssa pohtimaan sitä, mitkä suomalaisuuden elementit ovat "todella" meidän ja mitkä tuttuudestaan huolimatta, ovat saapuneet Suomeen maahanmuuttajien mukana. Oman sukupuun rakentamisen yhteydessäkin saattaa monen esi-isistä löytyä maahanmuuttajia. Ja kuinka monesta suomalaisesta suvusta on lähtenyt ihmisiä pysyvästi ulkomaille? Ryhmätyönä tehdyn luokan yhteisen sukupuun merkitseminen maailmankartalle vaikkapa värillisin pistein tai pienoislipuin avaa ovia aivan erilaisen suomalaisuuden löytymiseen. Mielenkiintoista matkaa suomalaisuuteen!

Leena Haapaniemi / Kuva: Sininen verstas, Helsingin kaupunki.