Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutusAmmatillisen koulutuksen tarkoituksena on kohottaa väestön ammatillista osaamista, kehittää työelämää ja vastata sen osaamistarpeisiin. Lisäksi ammatillinen koulutus edistää työllisyyttä ja yrittäjyyttä sekä tukee elinikäistä oppimista.

Ammatillisia tutkintoja ovat perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Tutkinnon voi suorittaa joko ammatillisena perustutkintona, näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena. Tutkintoon johtamattomana koulutuksena järjestetään ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).

Tämän sivuston sisällöt on suunnattu ensisijaisesti ammatillisessa koulutuksessa työskentelevälle opettajalle, ohjaajalle ja kouluttajalle.

Ajankohtaista ammattikoulutuksessa

Puualan oppimateriaaleja verkossa: eSaha ja ePuulevy

Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ja Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ovat tuottaneet verkkoon maksuttomia oppimateriaaleja sahateollisuudesta ja puulevyteollisuudesta. Oppimateriaalit ovat tarkoitettu korkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten käyttöön. Ne sopivat sekä nuorille että aikuisille ja toimivat myös omaehtoisessa ja yritysten järjestämässä täydennyskoulutuksessa.

Kuvituskuva

Materiaalia väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisystä kouluille ja oppilaitoksille

Väkivaltaista radikalisoitumista ja ekstremismiä eli ääriajattelua voidaan parhaiten torjua ennaltaehkäisevällä työllä. Siinä koululla ja opetustoimella on muiden toimijoiden ohella merkittävä rooli. Edu.fi-sivustolle on koottu ajankohtaista taustatietoa väkivaltaisesta ekstremismistä, tietoa sen ehkäisystä sekä erilaisia aineistoja opettajien ja koulun johdon tueksi.

Suomen lähienergialiitto

Opetusvideoita uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden uusimmista teknologioista

Suomen Lähienergialiitossa on tuotettu neljä kappaletta YouTube-opetusvideoita uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden uusimmista teknologioista opetuksessa vapaasti hyödynnettäväksi.

Kuvituskuva

#ICTknowhow-polun oppimateriaali VALMA-koulutukseen

Nyt ICT-taitoja kehittämään! #ICTknowhow-polun oppimateriaalin ensisijaisena kohderyhmänä ovat VALMA-koulutukseen (ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus) ja pajatoimintaan osallistuvat nuoret. Materiaalin suunnittelussa on otettu huomioon riittämättömän suomen kielen taidon omaavat sekä oppimisvaikeuksista kärsivät henkilöt.

Parhaat käytännöt

Työelämäyhteistyö innosti parhaiden käytäntöjen kehittäjiä

Ammatillisen koulutuksen parhaat käytännöt -kilpailuun ilmoitettiin 151 ehdotusta, joista viisi nousi palkinnoille. Palkituille malleille yhteistä on työelämää vastaavien tilojen ja käytäntöjen tuominen osaksi oppilaitosten oppimisympäristöjä

Näytä kaikki