Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutusAmmatillisen koulutuksen tarkoituksena on kohottaa väestön ammatillista osaamista, kehittää työelämää ja vastata sen osaamistarpeisiin. Lisäksi ammatillinen koulutus edistää työllisyyttä ja yrittäjyyttä sekä tukee elinikäistä oppimista.

Ammatillisia tutkintoja ovat perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Tutkinnon voi suorittaa joko ammatillisena perustutkintona, näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena. Tutkintoon johtamattomana koulutuksena järjestetään ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).

Tämän sivuston sisällöt on suunnattu ensisijaisesti ammatillisessa koulutuksessa työskentelevälle opettajalle, ohjaajalle ja kouluttajalle.

Ajankohtaista ammattikoulutuksessa

Puualan oppimateriaaleja verkossa: eSaha ja ePuulevy

Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ja Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ovat tuottaneet verkkoon maksuttomia oppimateriaaleja sahateollisuudesta ja puulevyteollisuudesta. Oppimateriaalit ovat tarkoitettu korkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten käyttöön. Ne sopivat sekä nuorille että aikuisille ja toimivat myös omaehtoisessa ja yritysten järjestämässä täydennyskoulutuksessa.

Kuvituskuva

Materiaalia väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisystä kouluille ja oppilaitoksille

Väkivaltaista radikalisoitumista ja ekstremismiä eli ääriajattelua voidaan parhaiten torjua ennaltaehkäisevällä työllä. Siinä koululla ja opetustoimella on muiden toimijoiden ohella merkittävä rooli. Edu.fi-sivustolle on koottu ajankohtaista taustatietoa väkivaltaisesta ekstremismistä, tietoa sen ehkäisystä sekä erilaisia aineistoja opettajien ja koulun johdon tueksi.

Suomen lähienergialiitto

Opetusvideoita uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden uusimmista teknologioista

Suomen Lähienergialiitossa on tuotettu neljä kappaletta YouTube-opetusvideoita uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden uusimmista teknologioista opetuksessa vapaasti hyödynnettäväksi.

Kuvituskuva

#ICTknowhow-polun oppimateriaali VALMA-koulutukseen

Nyt ICT-taitoja kehittämään! #ICTknowhow-polun oppimateriaalin ensisijaisena kohderyhmänä ovat VALMA-koulutukseen (ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus) ja pajatoimintaan osallistuvat nuoret. Materiaalin suunnittelussa on otettu huomioon riittämättömän suomen kielen taidon omaavat sekä oppimisvaikeuksista kärsivät henkilöt.

Parhaat käytännöt

Työelämäyhteistyö innosti parhaiden käytäntöjen kehittäjiä

Ammatillisen koulutuksen parhaat käytännöt -kilpailuun ilmoitettiin 151 ehdotusta, joista viisi nousi palkinnoille. Palkituille malleille yhteistä on työelämää vastaavien tilojen ja käytäntöjen tuominen osaksi oppilaitosten oppimisympäristöjä

Kasvatustieteen kandidaatintutkielma VALMA-koulutuksesta

Itä-Suomen yliopistossa on kesäkuussa 2016 valmistunut kasvatustieteen kandidaatintutkielma, joka käsittelee VALMA-koulutusta.

Suomi 100 -logo

Suomi 100 -opas kouluille ja oppilaitoksille

Opetushallitus on julkaissut opettajille suunnatun Suomi100 -oppaan ja kannustaa kouluja ja oppilaitoksia huomioimaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden mahdollisimman monipuolisesti.

Ihmeelliset aivot -logo

Ihmeelliset aivot -sivusto tarjoaa tietoa oppimisesta

Mikä edesauttaa oppimista? Mitä aivoissa tapahtuu kun kuuntelemme musiikkia? Vaikuttaako pelaaminen aivoihin? Ylen ja Helsingin yliopiston yhteistyössä tekemä Ihmeelliset aivot -sivusto tarjoaa tietoa oppimisesta ja aivojen hyvinvoinnista.

Koulukino-logo

Koulukinossa elokuvia ja elokuvien oppimateriaaleja

Haluatko järjestää oppilaillesi Koulukino-näytöksen elokuvateatteriin? Useita elokuvia ja elokuvan oppimateriaaleja on saatavilla Koulukinon sivuilla.

seksuaalisuuden portaat käsikirja

Seksuaalisuuden portaat -käsikirja

Seksuaalisuuden portaat -käsikirja kuvaa 11 kehitysporrasta syntymästä aikuisuuteen. Materiaali on tarkoitettu seksuaalikasvattajina toimiville opettajille ja terveydenhoitajille.

pelastakaa lapset logo

Tunteiden verkko -materiaali tukee ja auttaa nuoria

Pelastakaa Lapset on julkaissut Tunteiden verkko -materiaalin, joka tukee ja auttaa, kun seksuaalinen toiminta netissä mietityttää nuorta.

Veteraanipäivä

Kansallinen veteraanipäivä 27.4.2015

Kouluja kannustetaan huomioimaan opetuksessaan Kansallinen veteraanipäivä esimerkiksi teema-aiheisilla oppitunneilla. Veteraanipäivää vietetään 27.4. ja samana päivänä Lapin sodan päättymisestä tulee kuluneeksi 70 vuotta.

Pientä säätöö!!

Pientä säätöö!! Kirjauutuus tapakasvatukseen

Pientä säätöö!! on tapakasvatuksen materiaali, joka soveltuu yläkoulun oppilaille sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoille. Julkaisu on maksullinen.

Teknologia liikunnanopetuksessa

Teknologia liikunnanopetuksessa

Edu.fistä löytyy uutta materiaalia, jossa kerrotaan, miten teknologiaa voi hyödyntää liikunnanopetuksessa. Sivuilta löytyy mm. videoita, joissa annetaan vinkkejä eri laitteiden ja ohjelmistojen käyttöön.

Hyvä medialukutaito, Suuntaviivat 2013–2016 -julkaisu

Opetus- ja kulttuuriministeriö on laatinut kulttuuripoliittiset suuntaviivat hyvän medialukutaidon edistämiseksi vuosille 2013–2016. Taustalla ovat mm. hallitusohjelman tavoitteet, laajentunut mediakasvatuksen toimijakenttä, jatkuvasti kehittyvä mediaympäristö ja mediakasvatuksen alue.

ERP-logo

Eläköön rakennus! -julkaisu esittelee rakennusten uusiokäyttöä


Rakennusten uusiokäyttöä käsittelevä Eläköön rakennus! Uusi käyttötarkoitus – uusi elämä on ilmestynyt. Rakennusperintöpäivien julkaisu esittelee noin 60 erilaista tapaa ottaa alkuperäisestä käytöstä poistunut rakennus tai rakennelma uuteen käyttöön.

kaikkialla.fi

Kaikkialla.fi -verkkopalvelun tavoitteena koulun toimintakulttuurin muutos

Kaikkialla.fi -verkkopalvelu kokoaa opettajia ja muita oppimisympäristöjen kehittäjiä avoimeksi asiantuntijaverkostoksi tavoitteenaan koulun toimintakulttuurin muutos. Verkkopalvelu on osa palveluekologiaa, jonka kehittämisestä vastaa Koulu Kaikkialla -hanke.

Kulttuuriympäristön tekijät -logo

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu etsii uusia käyttötarkoituksia rakennuksille

Bändikämppä autokaupassa, mediapaja meijerissä vai skeittirata vanhassa tehtaassa? Mikä rakennus ansaitsee uuden elämän? Euroopan rakennusperintöpäivät käynnistää lapsille ja nuorille Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun, joka kannustaa keksimään uusia käyttötarkoituksia unohdetuille rakennuksille.

Eurokampus – taloustietoa verkossa

Suomen Pankin Eurokampus-verkkoaineisto pyrkii vastaamaan yläkoulun, lukion ja ammattiopiston taloustiedon opetussuunnitelmien tavoitteisiin erilaisten tehtävien, pelien, videoiden ja tekstien avulla.

Tuottava tuohi -metsänhoitopeli

Lapin ja Pohjois-Karjalan 4H-piirien yhteishanke "Ota metsä omaksi - Tapio ja tuottava tuohi" on julkaissut metsänkasvatukseen ja metsien monikäytön hyödyntämiseen liittyvän pc-strategiapelin Tuottava Tuohi.

Uusi muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatuksen aineisto on julkaistu

Kaipaatko ideoita, näkökulmia ja tietoa muotoilusta ja rakennetusta ympäristöstä? Opetushallituksen uudesta Muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatus -aineistosta voit saada kaikkea sitä oman opetuksesi tueksi.

Harmaa talous – Musta tulevaisuus

Kampanjan tavoitteena on kertoa nuorille harmaan talouden ja talousrikollisuuden yhteiskunnallisista vaikutuksista ja yksilöille aiheutuvista seurauksista.

CV-netti. Työtä ja tekijöitä 24/7. – Tutustu!

CV-netti on osa työ- ja elinkeinohallinnon mol.fi-verkkopalvelua, joka auttaa työnhaussa minä vuorokauden aikana tahansa