Europeana-palvelu opettajille ja kasvattajille

EuropeanaEuropeana on Euroopan kulttuuri- ja tiedeperinnön digitaalinen alusta, jonka Euroopan komissio perusti marraskuussa 2008. Se tarjoaa pääsyn noin 3700 kirjaston, museon ja arkiston yli 50 miljoonaan kulttuuriperinnön aineistoon.

MItä Europeana tarjoaa opetukseen?

Europeanasta löydät kuvia, tekstejä, ääntä, videoita ja 3D-sisältöjä taiteesta, tieteestä, luonnonhistoriasta, muodista ja monesta muusta aiheesta yli 30 kielellä. Aineistot tuovat monia näkökulmia Euroopan ja muun maailman historialliseen, poliittiseen, taloudelliseen ja kulttuuriseen kehitykseen. Suuri osa aineistosta, yli 20 miljoonaa nimikettä, on luokiteltu avoimella lisenssillä ja niitä voidaan käyttää vapaasti opetuksessa.

Aineistoa voi hakea avainsanojen avulla, mutta myös värien, henkilöiden, aikakauden tai aihealueen perusteella. Lisäksi sivustolla voi tutkia valmiiksi koottuja aineistokokonaisuuksia, joihin kuuluu virtuaalinäyttelyitä, taidegallerioita ja teemallisia kokoelmia esimerkiksi Ensimmäisestä maailmansodasta, kuvataiteista, musiikista ja valokuvauksesta. Europeanassa julkaistiin joulukuussa 2017 Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi suomenkielinen näyttely: Kauneuden huumassa: suomalaisten taiteilijoiden kaukomatkoilla 1882–1939. Aineisto koostuu Kansallisgallerian ja arkistolähteiden aarteista ja seuraa suomalaisten taiteilijoiden jalanjälkiä Pohjois-Afrikkaan, Lähi-Itään, New Yorkiin ja Uuteen Meksikoon.

Europeana Education tukee opetusta ja oppimista innovatiivisilla työkaluilla ja aineistoilla. Esimerkiksi Opas Europeanan käyttöön tarjoaa hakuvinkkejä ja tietoa tekijänoikeuksista ja viittauksista. Europeanasta löytyy myös “Transcribathon”, yhteisöllinen työkalu, jonka avulla oppilaat ovat kartuttaneet aineistokokoelmia kirjoittamalla puhtaaksi Ensimmäisen maailmansodan aikaisia lähdeaineistoja, kuten päiväkirjoja ja kirjeitä. Tätä työtä tehdessään he ovat uppoutuneet menneisyyteensä aivan uudella tavalla.

Miten voi oppia lisää?

Lisätietoa Europeanasta ja uusista aineistoista saat tilaamalla uutiskirjeen tai liittymällä LinkedIn-ryhmään. Voit osallistua keskusteluun myös Twitterissä aihetunnisteella #EuropeanaEducation tai sähköpostitse osoitteella .

Europeana Europeana on Euroopan kulttuuri- ja tiedeperinnön digitaalinen alusta, joka tarjoaa pääsyn noin 3700 kirjaston, museon ja arkiston yli 50 miljoonaan kulttuuriperinnön aineistoon. Runsaasti aineistoja mille tahansa oppitunnille!