Futsal

Futsal är ett snabbt inomhusspel som också kan spelas utomhus. Futsal lämpar sig utmärkt för både pojkar, flickor och blandade grupper. Planen är liten, vilket gör att alla deltar i spelet och spelarna lär sig kontrollera bollen när det är trångt om utrymme. Att spela futsal är därför ett bra sätt att utveckla bollkontroll och -teknik. På den lilla planen lär sig spelarna att reagera snabbt i olika situationer. Också fysiskt svagare klarar sig i futsal, eftersom det är förbjudet att tackla.

Futsal kallas ibland för fotbollens lillebror även om futsal är ett mycket annorlunda spel, särskilt på elitnivå. Det finns många teorier om futsalens uppkomst. Den vanligaste är att grenen utvecklades redan på 1930-talet i Montevideo i Uruguay. Namnet futsal härstammar från portugisiskans Futebol de Salao, som betyder inomhusfotboll.

Futsal spelas runtom i världen och har tiotals miljoner spelare. Många före detta och också nutida fotbollsstjärnor (bl.a. Zico, Ronaldo, Luis Figo) har fått sin förundransvärda teknik genom att spela futsal. I Finland har futsal spelats sedan år 1996. I dag finns det cirka 18 000 futsalspelare i Finland.
Mera information om futsal får du på Bollförbundets webbplats.

ALLMÄNNA RÅD FÖR SPELARNA

  • Futsal är en gren som passar bra att spela inomhus.
  • Använd skodon som är lämpliga för bollspel inomhus. 
  • Kom i håg att värma upp dig och tänja ordentligt, så löper spelet bättre.
  • Kom i håg att det inte är bollen som blir trött – låt alltså bollen arbeta och passa!
  • Lita på dig själv så kan du överraska motståndaren.
  • Uppmuntra din medspelare också efter ett misslyckande.
  • Det viktigaste är inte att vinna, utan att spelet är roligt!

Regler för futsal i skolan

1. Bägge lagen har förutom målvakten ett lämpligt antal spelare (t.ex. 3–6 utespelare) samtidigt på planen. Antalet byten under en match är obegränsat (s.k. flygande byten). Antalet avbytare är också obegränsat. Om man spelar med innebandymål eller mål av motsvarande storlek har lagen inga målvakter. 

2. Speltiden anpassas till gymnastiktimmen, vid turneringar kan den vara t.ex. 2 x 15 eller 2 x 20 minuter. 

3. Spelplanen är den gymnastiksal som används, om man spelar ute ska planen vara 20 x 40 meter. Linjerna på spelplanen är de samma som i handboll, men utan den streckade linjen. Man kan också använda andra sid- eller mållinjer (väggarna kan t.ex. användas som linjer). 

4. Som mål används handbolls- eller innebandymål eller madrasser som lyfts upp mot väggarna. Utomhus används antingen handbollsmål eller fotbollsmål för juniorer. 

5. Futsalboll rekommenderas, eftersom den är lättare att kontrollera än en vanlig fotboll. Om man inte har någon futsalboll, kan man också använda en vanlig fotboll av storlek 3 eller 4, eller för de allra minsta en mjuk boll. 

6. Det är förbjudet att tackla, glidtackla, hålla fast, knuffa eller avsiktligt hindra en motspelare. 

7. Målvakten spelar alltid ut bollen med händerna. Målvakten ska kasta ut bollen så att den vidrör den egna spelhalvan innan den passerar mittlinjen. 

8. I futsal tillämpas ingen offside. 

9. I stället för inkast används inspark från sidlinjen. Hörnsparkar går till på samma sätt som i fotboll. Beroende på salens storlek ska motståndaren vara på 3–5 meters avstånd från bollen vid inspark, hörnspark och frispark. 

10. Futsal ska spelas under en ledares övervakning. 

11. Kom i håg Fair Play!