Klasserna 4–6

Eleverna ska behärska skridskoåkning någorlunda bra för att kunna börja spela eller träna matchspel. En match kan bli en mindre rolig upplevelse för den som har svårt att röra sig på isen. Tumregeln är alltså att eleverna först ska lära sig de grundläggande färdigheterna i skridskoåkning (se materialet för klasserna 1–3) och först därefter börja spela. 

Syftet med följande övningar är att träna för matcher. Det centrala i övningarna är att eleverna lär sig behärska spelredskapet, med andra ord att transportera, passa, finta och skjuta. Oberoende av gren krävs det att man kan passa och ta emot passningar någorlunda bra för att spelet ska löpa smidigt. När eleverna tränar att passa och skjuta lönar det sig att noggrant lära dem hur man håller i och hanterar klubban på rätt sätt. Spelredskapet är beroende på gren antingen en bandyboll, ringettering eller en puck. Lektionerna avslutas alltid med ett s.k. referensspel som anknyter till temat. 

Övningarna är planerade för grupper på 20–25 personer. De har ändå utarbetats så att de lätt går att anpassa också för större eller mindre grupper. 

Strecken mellan konerna på bilderna finns för att det ska vara lättare att förstå innehållet. Det är inte nödvändigt att dra sådana streck på planen, på is är det också nästan omöjligt.