Kilpailut ja teemapäivät

Tästä osiosta löydät tietoa erilaisista koululaisille ja opiskelijoille suunnatuista kilpailuista sekä teemapäivistä, jotka sopivat opetuksen monipuolistamiseen ja mm. aihekokonaisuuksien käsittelemiseen .

Sivun ylälaidassa on linkkejä teemapäivien ja -vuosien sivustoihin, joihin Opetushallitus on tuottanut kouluille soveltuvaa aineistoa teemapäivän - ja vuoden järjestämistä helpottamaan.

Ahtisaari-päivät – tehdään yhdessä konfliktinratkaisusta kansalaistaito!

Riidat ratkotaan puhumallaValtakunnallisia Ahtisaari-päiviä vietetään jälleen 15.11. Suomalainen rauhanvälittäjä CMI (Crisis Management Initiative) kutsuu nyt kaikki suomalaiset yläkoulut ja lukiot perehtymään rauhanvälityksen saloihin. Konflikteja ei ratkaista sotimalla, vaan keskustelun kautta. Sama pätee meidän kaikkien arjessa. Riitoja ei ratkota väkivallalla, vaan puhumalla.

Yhdessä opettajien kanssa laaditusta Ahtisaari-päivien materiaalipaketista löytyy kymmenittäin interaktiivisia harjoituksia, joita opettajat voivat hyödyntää oppitunneillaan vuoden ympäri. Uuteen opetussuunnitelmaan pohjautuvat harjoitukset opettavat empatia-, vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja.

Sovinnon tekeminen on paljon vaikeampaa kuin riidan aloittaminen. Tämä pätee niin riitoihin kaverin kanssa kuin vaikkapa valtioiden välillä. Sovittelutaitojen harjoittelu nuoresta asti voi kehittyä tärkeäksi kansalaistaidoksi, joka helpottaa ihmisten kohtaamista vaikeissa tilanteissa. Ahtisaari- päivät on yksi askel lähemmäksi tätä tavoitetta.

Vuosittain vietettävien valtakunnallisten Ahtisaari-päivien tarkoituksena on lisätä tietoa rauhanvälityksestä, riitojen ratkaisemisesta sekä sovinnon merkityksestä. Tämänvuotinen Ahtisaari-päivien päätapahtumakaupunki on Vaasa jossa rauhannobelisti, presidentti Martti Ahtisaari sekä CMI:n työntekijät jalkautuvat paikallisiin yläkouluihin ja lukioihin keskiviikkona 15. päivä marraskuuta. Ahtisaari-päivät järjestetään ulkoasianministeriön, opetushallituksen ja opetus-ja kulttuuriministeriön tuella.

Tutustu opetusmateriaaleihin!

Lisätietoa Ahtisaaripäivistä

AhtisaaripäiväValtakunnallisia Ahtisaari-päiviä vietetään jälleen 15.11. Suomalainen rauhanvälittäjä CMI (Crisis Management Initiative) kutsuu kaikki suomalaiset yläkoulut ja lukiot perehtymään rauhanvälityksen saloihin. Konflikteja ei ratkaista sotimalla, vaan keskustelun kautta. Sama pätee meidän kaikkien arjessa. Riitoja ei ratkota väkivallalla, vaan puhumalla.