Kilpailut ja teemapäivät

Tästä osiosta löydät tietoa erilaisista koululaisille ja opiskelijoille suunnatuista kilpailuista sekä teemapäivistä, jotka sopivat opetuksen monipuolistamiseen ja mm. aihekokonaisuuksien käsittelemiseen .

Sivun ylälaidassa on linkkejä teemapäivien ja -vuosien sivustoihin, joihin Opetushallitus on tuottanut kouluille soveltuvaa aineistoa teemapäivän - ja vuoden järjestämistä helpottamaan.

Tapakasvatus-videokilpailun voittajaksi Tytyrin koulun 5AB-luokkien oppilaat

Tapakasvatus -videokilpailuTapakasvatus-videokilpailun voitti lohjalaisen Tytyrin koulun 5AB-luokkien oppilaat kilpailutyöllään Hyvät tavat kaunistavat. Oppilaat vastaavat niin käsikirjoituksesta, ohjaamisesta, näyttelemisestä, kuvaamisesta kuin editoinnista. Onnea voittajille!

Videokilpailun järjestivät Opetushallitus yhdessä Koulukinon Kelaamon kanssa. Kilpailun tavoitteena oli kannustaa esi- ja perusopetuksen oppilaita sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoita, koulun henkilökuntaa, opettajia, huoltajia ja muita hyvistä tavoista ja tapakasvatuksesta kiinnostuneita kuvaaman arjen pieniä tapoja ja käytänteitä lyhyinä videoina. Videoiden sisältöä ei rajattu, vaan osallistujien toivotaan hyödyntävän Tapakasvatusviikon teemaa ”Tilannetajua ja tapataituruutta” mahdollisimman omaperäisesti. Kaikki kilpailuun lähetetyt, sääntöjen mukaiset videot on julkaistu Kelaamon sivuilla.

Voittajaelokuvan valitsi FM Maria Lehtonen, elokuvakasvattaja ja cinefiili ja hänen perustelunsa ovat:

Seitsemästä episodista rakentuva elokuva käsittelee tapakasvatusta monesta näkökulmasta, aina arkisista teoista rasismiin saakka. Aiheiden käsittely on ytimekästä ja tehokasta, keskeiset ideat on saatu hyvin tiivistettyä neljään minuuttiin. Elokuvasta näkee, että käsikirjoitukseen ja erityisesti vuorosanoihin on panostettu. Myös puvustus on onnistunut ja rekvisiitan käyttö on monipuolista. Elokuvakerronta on kaikin puolin sujuvaa. Vakavienkin aiheiden käsittely sketsimäisen huumorin keinoin toimii toteutustapana hyvin. Kokonaisuudessaan Hyvät tavat kaunistavat! on kaikin puolin onnistunut, monipuolisesti ja eri näkökulmista tapakasvatusta pohtiva teos.

Hyvät tavat kaunistavat -voittajatyö

TapakasvatusviikkoTapakasvatus-videokilpailun voitti lohjalaisen Tytyrin koulun 5AB-luokkien oppilaat kilpailutyöllään Hyvät tavat kaunistavat. Onnea voittajille!