Nollapäästöpäivä

Nollapäästäpäivää vietetään Suomen kouluissa jälleen syksyllä – katso jo vinkit, myös uutta tulossa!

Nollapäästöpäivä Ilmastonmuutos on yksi yhteiskuntamme merkittävimmistä ratkaisuja kaipaavista ongelmista. Ratkaisun ja päästöjen vähentämisen keskiössä ovat kuluttajien tekemät valinnat. Kansainvälisen nollapäästöpäivän 21.9. tavoitteena on antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä, kiinnittää huomiota omien valintojemme aiheuttamiin ilmastovaikutuksiin ja herätellä tekemään kestävämpiä kulutusvalintoja.

Nollapäästöpäivänä koulussa voi käsitellä ilmastonmuutosta ja kuluttajien mahdollisuuksia vähentää omia päästöjään. Viikon 38 aikana voi muutoinkin kiinnittää huomiota esimerkiksi asumisen energiatehokkuuteen, ilmastomyönteiseen ruokaan, puhtaaseen liikenteeseen, ilmastomyönteisiin hankintoihin ja jätteiden kierrättämiseen. Myös koulun ruokala voi osallistua Nollapäästöpäivään tarjoamalla kasvisruokaa tai muutoin vähän päästöjä aiheuttavaa ruokaa. Tätä tukemaan voi ruokalan seinälle tulostettaa infosivut ilmastoystävällisistä ruokavalinnoista ja ruuan päästövaikutuksista.

Osallistu keskusteluun ja jaa luokkasi kokemukset sosiaalisessa mediassa #nollapäästöpäivä #zeroemissionsday.

Materiaaleja, aineistoja ja tehtäviä Nollapäästöpäivän viettoon

Oppimateriaalit

 • Mikä on ilmastonmuutos, mitä siitä seuraa ja miten jokainen meistä voi vaikuttaa sen ehkäisyyn? Nollapäästöpäivän Powerpoint-esityksessä kerrotaan ilmastonmuutoksesta, haitallisten päästöjen syntymisestä sekä esitetään vinkkejä päästöjen vähentämiseen helpoilla arjen valinnoilla.

Alakoulut

Yläkoulut

 • Ilmastonmuutos kuuluu kaikille. Open ilmasto-opas on yläkouluille ja lukioille suunnattu opetusaineisto, josta löydät helposti kattavat tietopaketit ja tehtäväideoita jokaiselle eri oppiaineelle. Open ilmasto-oppaan on laatinut ympäristökasvattaja Pinja Sipari Maj ja Tor Nesslingin säätiön rahoituksella.
 • Havina on ilmiöoppimiseen soveltuva pelillistetty opetusmateriaali, joka kertoo suomalaisen yhteiskunnan ja teknologian kehittymisestä, ihmisten elämäntavan ja metsäsuhteen muuttumisesta. Se kertoo siitä, miten nuo kaikki vaikuttavat toisiinsa ja tapaamme käyttää metsiä. Aikajanalla matkatessaan huomaa, miten yksi asia johtaa toiseen.

Opetusta tukevat materiaalit

Mittaa hiilijalanjälkesi

 • Ilmastodieetti sopii kestävän kulutuksen teemojen opetukseen ja havainnollistamiseen. Laske oma hiilijalanjälkesi Ilmastodieetti-laskurilla, katso mistä arjen päästöt syntyvät ja miten niitä voi vähentää. Laskurin on tuottanut Suomen ympäristökeskus SYKE.

Vertaile tuotteiden päästökertoimia

 • OpenCO2.net -palvelussa voit vertailla esimerkiksi eri polttoaineiden ja ruokien päästökertoimia ja etsiä vähäpäästöisiä vaihtoehtoja. Palvelun on kehittänyt Clonet Oy.

Vähennä päästöjäsi

Tulosta julisteet ruokalan seinälle

Kilpailut, kampanjat ja tapahtumat

Nollapäästöpäivän kilpailu kouluille – Me tehdään siistimmin!

Tähän mennessä suurin osa rakentamastamme maailmasta on saatu aikaan fossiilisilla energialähteillä: sähkön ja lämmöntuotannossa on käytetty kivihiiltä, autot ovat liikkuneet bensiinillä ja dieselillä ja turhaa tavaraa on hankittu ja heitetty pois. Vanhempiesi sukupolvi ei ole osannut toimia kovin ilmastoystävällisesti.

Onneksi te lapset ja nuoret voivat päättää tehdä toisin! Puhtaita ratkaisuja, kuten aurinko- ja tuulivoimaa ja sähköautoja, tulee koko ajan markkinoille. Kaikkea ei tarvitse enää omistaa, kun entistä enemmän palveluja ja yhteiskäyttömahdollisuuksia on tarjolla.
Kuinka sinä ja kaverisi voisitte päihittää omat vanhempanne positiivisissa ilmastoteoissa ja pienentää omaa hiilijalanjälkeään nyt ja lähitulevaisuudessa? Pohtikaa asiaa yhdessä ja osallistukaa koulujen Nollapäästöpäivän kilpailuun. Parhaat kilpailutyöt palkitaan.

Kilpailun säännöt

Kilpailussa on kolme sarjaa:

 1. esiopetus ja alakoulut
 2. yläkoulut
 3. toinen aste (ammatilliset oppilaitokset ja lukiot)

Kukin koululuokka/-ryhmä voi osallistua kilpailuun yhdellä kilpailutyöllä.

Kilpailutyön aiheena on vertailla mennyttä maailmaa ja nykyajan/lähitulevaisuuden positiivisia ilmastotekoja. Kilpailutyö voi olla esimerkiksi piirustus, askartelu, sarjakuva, valokuvakollaasi tai mikä tahansa muu sellainen teos, jonka voi valokuvata.
Kilpailuun osallistuvat koululuokat/-ryhmät valokuvaavat kilpailutyönsä ja lähettävät siitä yhden valokuvan (jpg-tiedosto) sekä työtään kuvaavan nimen/iskulauseen kilpailun arviointiraadille.

Kilpailun aikataulu

Kilpailu käynnistyy 20.8.2018 ja päättyy 12.9.2018
Kilpailuun ilmoittaudutaan lähettämällä kuva oman luokan/ryhmän kilpailutyöstä, sitä kuvaava nimi/iskulause ja luokan yhteystiedot seuraavaan sähköpostiosoitteeseen: keskiviikkoon 12.9. klo 18 asti.

Osallistumalla kilpailuun luokka/ryhmä hyväksyy kilpailun säännöt ja antaa luvan julkaista kilpailutyönsä eri viestintäkanavissa.

Kaikki kilpailutyöt ovat nähtävillä Nollapäästöpäivän Facebook-sivuilla perjantaista 14.9.2018 klo 12 alkaen, jonka jälkeen niistä voi käydä tykkäämässä keskiviikkoon 19.9.2018 klo 24 asti.

Kilpailutöiden palkitseminen

Parhaat kilpailutyöt palkitaan. Kussakin kilpailusarjassa palkitaan arviointiraadin parhaaksi arvioima kilpailutyö. Lisäksi palkitaan kaikkien sarjojen kilpailutöistä eniten Facebook-sivulla tykkäyksiä kerännyt työ.

Ilmastolupaus

 • Voit tehdä Ilmastolupauksen ja puolittaa oman hiilijalanjälkesi seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Ilmastolupauksen on ideoinut ilmastokatastrofin torjumista edistämään perustettu yhdistys, Myrskyvaroitus. Ilmastolupauksen on tähän mennessä allekirjoittanut suuri joukko sekä tunnettuja vaikuttajia että yksityisiä kansalaisia.

Tulevilla rannoilla -elokuvan esityksen järjestäminen

 • Millaisen perinnön jätämme ihmisille, jotka tulevat meidän jälkeemme? Voiko yksi ihminen vaikuttaa koko maailmaan? Näitä kysymyksiä pohtii ohjaaja John Webster testamentissaan 2060-luvulla syntyvälle lapsenlapsenlapselleen Doritille. Webster kietoo menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden dokumentiksi siitä, miten jokainen meistä voi vaikuttaa. Elokuvassa on suomenkielinen tekstitys. Elokuva soveltuu yläkoulun oppilaille ja sitä vanhemmille. Katso elokuvan traileri (vimeo.com). Koulut, järjestöt, yritykset ja yhteisöt voivat halutessaan järjestää elokuvasta oman näytöksensä. Ei-kaupalliset näytökset ovat maksuttomia. Koululais- ja kaupallisista näytöksistä peritään lisenssimaksu (150 euroa - 300 euroa tilaisuuden laajuudesta riippuen). Lisätietoja: John Webster, JW Documentaries Oy. sähköposti:

Ilmoita koulusi mukaan Nollapäästöpäivään!

Ilmoitattehan oman koulunne mukaan Nollapäästöpäivän viettoon lähettämällä sähköpostia osoitteeseen .

Kerrottehan myös, kuinka Nollapäästöpäivää on tarkoitus viettää teidän koulussanne – nostamme kiinnostavimmat toteutustavat esiin viestinnässämme.

Pohjois-Tapiolan lukio Espoosta ja Sakarinmäen peruskoulu Helsingistä ovat jo ilmoittautuneet mukaan. Pohjois-Tapiolan lukiossa on taimet istutettu koulupuutarhaan ja valmisteltu Nollapäästöpäivän tilaisuutta Otaniemessä. Sakarinmäessä oppilailla on kampanja, joka huipentuu Nollapäästöpäivään. Kampanjassa valinnaiskurssilaiset innostavat oppilaita liikkumaan pyörällä tai kävellen kouluun päivittäin. Tavoitteena on lisätä koulumatkojen kävelyä ja pyöräilyä ja samalla parantaa omaa hyvinvointia. Poljetut ja kävellyt kilometrit lasketaan luokittain.

Materiaalilistaa päivitetään teemapäivään saakka.

Koulujen Nollapäästöpäivän valmistelusta vastaavat Opetushallitus, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, Climate Leadership Coalition CLC ja Myrskyvaroitus-Storm Warning ry.

Päivän koordinointi ja materiaalit:

 • Sari Siitonen, CLC,
 • Päivi Kosunen, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT,