Materiaalit #Tapakasvatus -viikolle

Vuonna 2015 tapakasvatusviikon valtakunnallinen teema on #Tapakasvatus: tilannetajua ja tapataituruutta. Jokaiselle tapakasvatusviikon päivälle on oma teemansa, joiden avulla oppilaat voivat pohtia, mitä hyvät tavat tarkoittavat eri tilanteissa ja ympäristöissä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Tavat tarinoissa

Sivustolta löytyy teemaviikolle sopivia tarinoita ja kertomuksia esiopetukseen sekä kouluihin vuosiluokille 1–2, 3–6, ja 7–9 sopivaksi. Tarinat ovat jatkosatuja, jotka etenevät päivä ja teema kerrallaan.

Esiopetus ja vuosiluokat 1–2
Tarinassa seikkailevat erilaiset linnut, joista kertova tarina voidaan esittää luettuna jatkosatuna, piirrossatuna tai nukketeatterin keinoin elävöitettynä esim. sormi-, käsi- tai keppinukketekniikalla.Lisäksi jokaisen päivän kohdalta löydät tekstiin liittyviä tehtäväaihioita.

Vuosiluokat 3–6
Jatkokertomus sisältää sekä huumoria että ripauksen mystiikkaa. Tarinan viitekehyksenä on matka leirikouluun ja henkilöinä ryhmä kuudesluokkalaisia sekä yhden oppilaan isoäiti. Kieli mukailee 9–12-vuotiaan minä-kertojan puhekieltä. Tekstien yhteydestä löydät tehtäväaihioita tarinan opetuksen tueksi.

Vuosiluokat 7–9
Kertomus etenee nuortenkirjatyyppisenä jatkokertomuksena viiden päivän TET-harjoittelusta, jonka yhdeksäsluokkalainen Santtu suorittaa syyskuussa SuperSound Finlandissa. Tarinaan tuotetaan lisäksi äänitiedostot, jotka valmistuvat vklla 36.

Lautapelit

Opetushallitus on tuottanut lautapelit eri vuosiluokille. Pelit on tehnyt kirjailija Kirsti Manninen ja luokanopettaja FM Laura Manninen.

Lintumetsä -lautapeli
Peli on tarkoitettu vuosiluokille 1-5 ja se pohjautuu tapakasvatuksen lintutarinoihin. Lautapeli on toiminnallinen ja oppilaita osallistava peli, joka johdattelee oppilaat tapakasvatuksen äärelle.

Maailman tavat -lautapeli
Peli on tarkoitettu vuosiluokille 6-9. Peli on toiminnallinen oppilaita aktivoiva lautapeli, joka osallistaa oppilaita ja vie heidät Behaviour Airlinesin matkassa tutustumaan eri kulttuureiden tapoihin.

Elokuvatehtävät

Opetushallitus ja Koulukino ovat yhdessä tuottaneet elokuviin pohjautuvia tapakasvatuksen oppimistehtäviä.

Risto Räppääjä -elokuvatehtävät
Tehtävät on tarkoitettu esiopetukseen ja vuosiluokille 1-5.

#Lovemilla -elokuvatehtävät
Tehtävät on tarkoitettu vuosiluokille 6-9

Jaa hyvä käytäntö!

Hyvät käytännöt -verkkopalvelu
Tutustu palvelussa muiden käyttäjien kehittämiin hyviin käytäntöihin tai ehdota itse uutta.

Tapakasvatus mediassa

Tapakasvatus (Scoop.it)
Tapakasvatuksen Scoop.it-sivulle on kerätty mediassa julkaistuja uutisia ja artikkeleita tapakasvatuksesta.