Risto Räppääjä -elokuva ja tapakasvatustehtävät

Risto RäppääjäOpetushallitus on tuottanut yhdessä Koulukinon kanssa oppmistehtäviä elokuvaan Risto Räppääjä ja Sevillan Saituri.

Mistä elokuva kertoo?

Risto Räppääjä käy ihailemassa rumpusettiä läheisen kaupan ikkunassa, mutta rummut ovat Riston kukkarolle liian kalliit. Risto ja Rauha-täti eivät ole kovin varakkaita, vaan he elelevät "pientä, hyvää elämää" eivätkä edes unelmoi rikkauksista. Risto yrittää tienata rahat rumpuihin yhdessä ystävänsä Nelli Nuudelipään kanssa, laihoin tuloksin.

Eräänä päivänä Risto saa yllättävän kirjeen, jossa kerrotaan, että hänestä saattaa tulla rikas, sillä kaukana Espanjan Sevillassa, mahtavassa linnassa asuva sukulaismies Ernesti Ohranen, joka on ihan mahdottoman saita, on saanut tietää olevansa kuolemansairas. Nyt hän miettii perintöasioita ja harkitsee jättävänsä omaisuutensa Ristolle, kun muita nuoria perijöitä ei ole. Saituri haluaa kuitenkin tavata ennen testamenttinsa tekoa sukulaispoikansa, jotta voisi varmistaa, että tämä on varmasti kunnollinen ja sopiva perijäksi.

Rauha-täti ja Elvi-täti päättävät, että kun Risto on perimässä rikkauksia ja jopa linnan, hänestä pitää pitää koulia hienotapainen, salonkikelpoinen nuori mies, jonka käytös kelpaisi vaikka hoviin. Riston täytyy osata tanssia, ratsastaa ja keskustella sivistyneesti. Ristoa ei kuitenkaan perijän osa liiemmin kiinnosta, sillä hän haluaisi vain ne hienot, punaiset rummut kaupan ikkunasta. Rauha lupaa rummut Ristolle, mikäli tämä suostuu menemään Ernesti-setää tapaamaan tämän taloon.

Lopulta Risto suostuu pukeutumaan hienoksi ja lähtee tapaamaan Ernestiä. Perillä talossa alkaa kummitella ja tapahtua outoja asioita. Ernesti-setä on jörö ja tyly, mutta hänen viekas ja uskollinen palvelijansa Arnold tekeytyy ylen ystävälliseksi. Nelli aavistelee pahaa ja karkaa Riston avuksi kummitustaloon, ja lopulta sinne säntäävät myös Rauha, Elvi ja Lennart.

Miksi joku on saita, miksi joku toinen on pahansuopa ja ilkeä? Lopulta syyt selviävät, ja ne, joiden ei olisi uskonut koskaan ystävystyvän, löytävät toisensa.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin. Katso elokuvan järjestämisestä lisää Koulukinon sivuilta.

Oppimistehtävät elokuvasta


Tehtävät pitävät sisällään tapakasvatusta edistäviä oppimistehtäviä teemoista:

  • Tilannetajua ja tapataituruutta
  • Mistä tavat syntyvät?
  • Hyvät pöytätavat
  • Pukeutuminen tilanteen vaatimalla tavalla
  • Tilaisuudet ja hyvät tavat

Oppimistehtävät löytyvät Koulukinon sivuilta.