Tiistai: Kiitos ja anteeksi

Kirjailija Kirsti Mannisen ja luokanopettaja Laura Mannisen kirjoittama päivänavaussikermä etenee esi- ja alakoululaisia kiinnostavana jatkosatuna, jonka hahmot ovat lintuja. Maanantain kertomuksessa paneuduttiin perinteisiin ja niihin liittyviin hyviin käytöstapoihin. Tiistaina tarina jatkuu kiitos ja anteeksi -teemalla. Keskiviikkona linnut pohtivat hyviä tapoja teknologian käytössä.

Kertomus

Päivänä muutamana, kun Kelpo Kottarainen, metsän auttavaisin lintu, oli kutsunut luokseen ystävänsä Säntti-haarapääskyn, Äksy-närhen ja pöllö Moreksen ja tarjonnut heille toukkia ja mahlamehua, säntäsi Äksy pöydästä, mutta unohti pienen tärkeä sanan. "Mikäs unohtui?" kysyi pöllö Mores. "Ai niin joo, kiitos ja anteeksi!" Äksy mutisi, otti mehulasinsa ja lähti viemään sitä tiskipöydälle, mutta kompastuikin Säntin pitkiin siivenkärkiin. Voi kauhistus! Mehulasi putosi maahan ja särkyi pieniksi sirpaleiksi.

"Senkin tohelo!" Säntti-pääsky kiljahti ja ravisteli siipisulkiaan, joihin oli sattunut kipeästi. "Anteeksi kamalasti", Äksy mutisi ja imi varvastaan, johon oli tullut haava. "Ei se mitään, sehän oli vahinko", vastasi Kelpo Kottarainen rauhoitellen, laittoi laastarin Äksyn haavaan ja alkoi lakaista sirpaleita lattialta. Säntti-pääsky ei kuitenkaan malttanut pitää suutaan kiinni vaan jatkoi Äksyn moittimista. "Mikset ikinä katso eteesi?" se jankutti.

Silloin pöllö Mores katsoi Sänttiä tuimasti silmälasiensa yli. "Mitenkäs sanotaan, kun toinen pyytää anteeksi?" hän kysyi. Nyt oli Säntin vuoro nolostua. "Saat anteeksi, mutta..."

"Väärin", Mores tokaisi. "Ei mitään muttia! Kun pyydetään ja annetaan anteeksi, asia on sillä selvä!"

Niin ruvettiin tekemään jo lähtöä. Äksy-närhi laittoi pipon päähänsä ja Säntti-pääsky pyyhki pölyt silinterihatustaan. Mutta mihin ihmeeseen oli joutunut pöllö Moreksen yömyssy? "Tähän penkin päähän minä sen laitoin," Mores mutisi, mutta vaikka myssyä etsittiin penkin alta ja pöydän alta ja tiskipöydältäkin, sitä ei löytynyt mistään. Vasta kun Säntti-pääsky nousi siivilleen, Äksy huomasi, että pääskyn jalkoihin oli pudonnut jotakin sinistä. "Tämähän on pöllön yömyssy!" Äksy huudahti, kumartui nostamaan sinisen yömyssyn kottaraispöntön pohjalta ja ojensi sen Morekselle. "Kiitos, ystäväiseni, oletpas sinä tarkkasilmäinen!" Mores sanoi ilahtuneena.

Äksy oli vähän nolona eikä kehdannut sanoa mitään, veti vain pipon silmilleen. "Sanoisit nyt edes eipä kestä kiittää!" Säntti kivahti. "Miten niin ei kestä?" Äksy älähti ärtyneenä. "Miksi aina pitää sanoa jotakin?"

"Siksi että se on ystävällistä ja kohteliasta", Kelpo Kottarainen vastasi. "Olit kiltti, kun löysit Mores-pöllön myssyn ja annoit sen hänelle. Siksi Mores kiitti sinua. Kun vastaat Eipä kestä, osoitat, että olet kuullut hänen kiitoksensa ja olet siitä iloinen."

"Kaikki pienet sanat ovat tärkeitä", pöllö Mores jatkoi selitystä saatuaan yömyssyn päähänsä. "Kun tervehdit tai kiität tai pyydät anteeksi, osoitat, että otat toiset huomioon.

Ystävällisyys kannattaa aina. Kun olet ystävällinen ja kohtelias toisille, sinuakin kohdellaan ystävällisesti!"

"Toiset ovat kyllä kohteliaampia kuin toiset!" Säntti-pääsky julisti siipiään suorien. "Minäkin tunnen erään, jolla ei ole tapoja!" "Kuulepas, Säntti!" pöllö Mores sanoi. "Hyviin tapoihin ei kuulu toisten tapojen arvostelu. Kukin meistä pitäköön huolta omista tavoistaan!"

"Se oli viisaasti sanottu", Kelpo Kottarainen totesi ja kysyi sitten, haluaisivatko toisetkin lähteä huomenilllalla Kuusikkoon kuuntelemaan Robin Punarinnan konserttia.

"Tietysti me haluttaisiin!" huudahtivat Äksy ja Säntti yhteen ääneen. "Mutta sinne ei saa enää lippuja mistään!"

"Minullapa on neljä lippua!" naurahti Kelpo Kottarainen ja antoi kaikille oman lipun. "Tervetuloa konserttiin!"

"Ihanaa! Kiitos!" kirahti Säntti. "Kiitos, kiitos, kovin ystävällistä!" huhuili pöllö Moreskin mutta Äksypä sanoi varmuuden vuoksi "Kiitos! Ole hyvä! Eipä kestä ja anteeksi!" Silloin kaikki purskahtivat nauruun. Mutta unohtiko Äksy-närhi jotakin, joka pitäisi sanoa aina kun ollaan lähdössä kylästä pois?

Tehtäviä luokassa tai ryhmissä

  1. Keksikää tilanteita, joissa pitää sanoa kiitos ja anteeksi.
  2. Laskekaa, montako kerta käytätte päivän aikana pieniä sanoja anteeksi, kiitos ja näkemiin.
  3. Keskustelkaa siitä, miten eri sanoilla tervehditään aamulla, päivällä, illalla. Entä mitä sanotaan kaverille, äidille, vieraalle ihmiselle, kun tavataan tai lähdetään?


Hyödyllisiä linkkejä aiheesta opetuksen tueksi

Muumivideoita opetukseen (MLL)
Monien perustaitojen, kuten lukemisen ja laskemisen rinnalla lasten on tärkeää opetella toimimaan ryhmässä, ottamaan toiset huomioon ja tuntemaan hyvät käytöstavat. Perussääntöjä on hyvä opetella ja kerrata niin koulussa kuin kotona.

Kiusaamisen ehkäisy (pdf) (MLL)
Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelman laatiminen. Materiaali on tehty varhaiskasvatukseen, mutta sitä voidaan hyödyntää opetusaihiona myös alakoulussa.

Yhdenvertaisuus
Aito yhdenvertaisuus kouluissa -materiaali kouluihin. Tietoa ja harjoituksia yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Turvallinen koulupäivä (pdf)
Turvallinen koulupäivä –opas on pääosin tarkoitettu vanhemmille. Sen tavoitteena on antaa tietoa turvallisuuden edistämisestä koulussa, tukea kodin ja koulun yhteistyötä sekä rohkaista vanhempia tutustumaan ja osallistumaan turvallisen koulupäivän rakentamiseen. Julkaisija: Mannerheimin lastensuojeluliitto, Opetushallitus ja Sisäasiainministeriön poliisiosasto

Kaverina kaikille (pdf) (unicef.fi)
Opettajan opas syrjinnän ehkäisyyn koulussa. Materiaali sisältää tarinoita syrjinnästä, uskonnosta ja alkuperästä, vammaisuudesta sekä sukupuolesta. Tuottaja: Suomen Unicef-yhdistys

Vanhemmat ja koulukiusaaminen (pdf) (MLL)
Aineisto lisää vanhempien ymmärrystä kiusaamisesta ryhmäilmiönä. Lisäksi se antaa konkreettisia vinkkejä siitä, miten kiusaamisesta voi keskustella oman lapsen kanssa sekä toimia erilaisissa tilanteissa. Julkaisija: Suomen Vanhempainliitto ry.

Jaa hyvä käytäntö!

Hyvät käytännöt -verkkopalvelu
Tutustu palvelussa muiden käyttäjien kehittämiin hyviin käytäntöihin tai ehdota itse uutta.

Tapakasvatus mediassa

Tapakasvatus (Scoop.it)
Tapakasvatuksen Scoop.it-sivulle on kerätty mediassa julkaistuja uutisia ja artikkeleita tapakasvatuksesta.