Perjantai: Gaalaillalliset

Kirjailija Kirsti Mannisen ja opettaja Laura Mannisen kirjoittama päivänavaussikermä etenee nuortenkirjatyyppisenä jatkokertomuksena viiden päivän TET-harjoittelusta, jonka yhdeksäsluokkalainen Santtu suorittaa syyskuussa SuperSound Finlandissa kummitätinsä Emman siipien suojassa. Maanantaina ja tiistaina Santtu tutustui työelämään ja tarvittaviin käytöstapoihin. Keskiviikkona tarinassa kävi toteen vanha toteamus "minkä taakseen jättää sen edestään löytää, ja Santtu sai oppia kantapään kautta nettietikettiä. Torstaina Santtu huomasi miksi yhteiselämän pelisääntöjä ja ryhmätyöskentelytaitoja on kannattanut harjoitella jo koulussa. Perjantaina tarina päättyy pöytä- ja juhlatapatietouden teemalla.

Kertomus

Perjantaiaamuna mä heräsin taas mun biittiin. "Onhan sulla se sun rippipuku kunnossa?" kummitäti kysyi sen kummemmin tervehtimättä, kun mä hapuilin kännykän korvalleni. "Kai se on jossain komerossa", mä mutisin. Herätyskello näytti puolta kahdeksaa, ja Emma tykitti ohjeita mun korvaan. "Paita ja skraga voidaan käydä ostamassa, mut kengät pitää olla ja mustat sukat, ei mitään froteisia sporttihirvityksiä", se selitti. "Ota isäs kaapista jotkut, tai ei, mä ostan sulle uudet." Kun mä lopulta sain kysytyksi, mikä tää rippipukujuttu nyt oli, Emma kysyi, enkö mä muka muista, että tänään on se kummien gaala Areenalla ja sen jälkeen SuperSound tarjoaa esiintyjille illallisen areenan VIP-tiloissa. "Totta kai sä tulet mukaan!", Emma julisti. "Ihan jo eilisenkin takia!"
Mulla oli mukana lätkälaukullinen kamaa, kun mä ilmestyin töihin. Vähänks oli noloa, että kummitäti pakotti mut kokeilemaan niitä rytkyjä omassa työhuoneessaan. Puvuntakki meni just ja just vielä kiinni, vaikkei rippijuhlista ollut kuin pari kuukautta. Se oli sellanen slimmattu malli, ihan jees. Paita oli musta vähän liian iso, mutta Emma sanoi, että kalvosimien pitää näkyä takin hihojen alta. Sitä skragaa mä kyllä vierastin, mutta Emma oli tiukkana. Naiset oli kuulemma tulossa gaalaan pitkissä iltapuvuissa niin etten mäkään voisi siellä heilua missään t-paitalookissa.
"Puku miehen tekee!" kummitäti sanoi, kun se oli tehnyt kravattiin solmun ja kiristänyt sen mun leuan alle. "Sähän näytät ihan parikymppiseltä!"

Onneksi mä sain olla siviileissä iltapäivään asti, kun piti raahata autoon kaiken maailman rekvisiittaa sitä gaalaa varten ja sama sitten toisin päin Areenalla. Emma oli jo lähdössä kampaajalle ja pukeutumaan, kun se huomasi, että salista puuttui kymmenen paikkaa. Jotenkin ne oli kai laskeneet ne pöydät väärin.
"Santtu auttaa!" kuulin Emman lupaavan hovimestarille, kun tämä alkoi urputtaa, ettei lisäpöytää ehdittäisi enää laittaa kuntoon. Onneksi mun ei sentään tarvinnut ruveta yksin pöydänkattajaksi. Me raahattiin yhden tarjoilijanaisen kanssa varastosta pyöreä pöytä ja kymmenen tuolia ihan salin perälle. Ne näytti aika räjähtäneiltä, mutta kun pöydälle pantiin valkoinen liina, ei niitä erottanut muista.
"Miks näitä on näin tajuttoman paljon?" mä ihmettelin, kun se tarjoilija rupes mättämään mulle veitsiä, haarukoita ja luskoita ja käski laittaa ne paikoilleen. "Ja mihin tää lusikka kuuluu?"
"Sehän on liemilusikka, paa se siihen oikealle uloimmaksi veitsien viereen, koska alkuruokana on sienikeitto pasteijoilla", nainen neuvoi. "Tässon neljä kattausta. Ensin syödään keitto, sitten on vuorossa kala, eli vasemmalle tulee uloimmaksi se leveäpäinen kalahaarukka, ja pääruokana on häränfilee ja yrttijuurekset."
"Entäs se neljäs ruoka?" kysyin tyhmänä, vaikka oishan mun pitänyt tajuta, että neljäntenä tarjottiin jälkiruokaa. Sitä varten piti lautasten yläreunan taakse laittaa jälkiruokalusikka ja haarukka. Lasejakin katettiin pöytään neljää sorttia. "Laita vesilasit lautasen taakse oikeaan yläkulmaan", nainen neuvoi taas, kun hortoilin lasitarjotin kilisten pitkin lautasrivistöä. "Sitten valkoviinilasit, ne on noi pienemmät, ja punaviinilasit, ne on noi isommat. Lasirivin vasempaan reunaan tulee noi pikkulasit jälkiruokaviiniä varten. Pääsääntö on, että reunimmaisena ja päällimmäisenä on aina se, mitä ensin tarvitaan."
Okei. Muuten hyvä, mutten mä ollut koskaan syönyt tommosia neljän ruokalajin illallisia. Me syötiin faijan kanssa ulkona vaan snagarilla.

Konsertti oli ihan fine. Se Svensson oli yllättävän hyvä ja Jouston showssa hyppi taas cheerleaderit lavalla. Loppujen lopuksi mä jouduin illallisilla samaan pöytään niiden kanssa ja istuin Minkan ja Ainon välissä. Ei se gaalaillallisen syönti niin vaikeeta ollut, kun katsoin, mitä toiset teki ja tein itse samalla tavalla. No, yks pariisinperuna luiskahti mun lautaselta vahingossa Minkan syliin, mut mä pyysin anteeksi ja me hymyiltiin ja siinä kaikki. Illan paras oli kuitenkin narikassa, kun kello oli jo ties mitä ja jonotettiin rotseja. Vähänkö mä hätkähdin, kun joku koputti mua selkään. Se oli Jousto ite. "Sori hei siit youtube-pätkästä", mä mutisin, ja menin ihan punaiseksi, mutta se vain sano, että voisi sittenkin harkita sitä mun biittiä levylleen. "Pidä toi", se sanoi ja tökkäs mua sormella rintaan. "Sussa on ainesta!"

Tehtäviä luokassa tai ryhmissä

  1. Kerratkaa käytöstapojen perusteet. Miksi erilaisiin tilaisuuksiin tulee pukeutua eri tavoin? Mitä pukeutumisella viestitään?
  2. Miten käyttäytyminen eroaa esimerkiksi: koulussa, työhaastattelussa, hautajaisissa tai puhelimessa? Entä nettietiketti?
  3. Ovatko pöytätavat kouluruokailussa erilaiset kuin esimerkiksi kotona tai ravintolassa?
  4. Harjoitelkaa arki- ja juhlakattauksen tekemistä. Miten ne eroavat toisistaan?
  5. Laatikaa lista vinkeiksi hyviin ruokailutapoihin juhlissa.

Hyödyllisiä linkkejä aiheesta opetuksen tueksi

Hyvä tavaton -oppimateriaali ( Ruokatieto yhdistys ry)
Oppimateriaali sisältää materiaalia tapakasvatuksesta. Sivusto tarjoaa tietoa suomalaisesta sekä naapurimaidemme ruokakulttuurista ja perinteistä. Mitä on arki- ja juhlaruoka? Löydät ohjeita oikeanlaiseen kattaukseen sekä hyviin pöytätapoihin.

Selkä suoraksi, hampaanjäljet piiloon - hyvät pöytätavat haltuun
Tapakasvattaja Merja Helaniemen vinkit oikeisiin pöytätapoihin. Video:Yle Areena.

Nettipeili (Keskuspuiston ammattiopisto)
Nettipeili antaa vastauksia monenlaisiin käyttäytymistä ja tapatietoa koskeviin kysymyksiin. Kirjallisen aineiston lisäksi tekevät pienet videokertomukset eläviksi muutamia keskeisiä työelämän tilanteita. Nettipeilin testeillä on mahdollista arvioida omaa osaamista, tietoja ja taitoja ulkoisesta olemuksesta ja pukeutumisesta aina yleisen hyvän käytöksen ja työelämän kirjoitettujen ja kirjoittamattomien sääntöjen hallintaan asti.

Hyvät tavat ( edu.fi)
Hyvät käytöstavat ovat tärkeä perusedellytys hyville ihmissuhteille niin opiskelussa, työssä kuin vapaa-aikanakin. Käyttäytymissäännöt ja normit on tarkoitettu helpottamaan elämää. Sivustolta löydät keskusteluvinkkejä käyttäytymisestä ja voit tehdä käyttäytymisen testin.

Animaatio tekeminen ruokalassa käyttäytymiseen ( Hyvät käytännöt)
Tavoitteena on tehdä itse piirrosanimaatioita, pieniä tietoiskuja siitä, miten ruokalassa tulisi käyttäytyä, jotta kaikilla olisi mukavampi ruokailuhetki. Opitaan itse animaation teon lisäksi ryhmätyötaitoja, piirtämistä, suunnittelua sekä hyviä käytöstapoja. Välineinä käytetään tietokonetta ja erillistä web-kameraa/digikameraa tai kannettavaa tietokonetta, jossa on sisäänrakennettu web-kamera.

Koulun ruokakasvatus ja kouluruokailu ( Ruokatieto yhdistys ry)
Ruoka on kiinnostava ja herkullinen pedagoginen työkalu. Se on yhtä aikaa henkilökohtainen ja globaali asia, jota voi tarkastella lukuisista näkökulmista. Sivuston materiaalia voidaan hyödyntää luonnollisesti osana tapakasvatusta ja kouluruokailua.

Tietopaketti kouluruokailusta kouluihin (edu.fi)
Ruokailutauko koulussa rytmittää luontevasti päivän työtä ja antaa sekä oppilaille että koulun henkilöstölle mahdollisuuden virkistäytyä. Sivustolta löydät hyödyllistä tietoa kouluruokailusta osana opetussuunnitelmaa sekä tietoa sen sosiaalisesta ja ravitsemuksellisesta merkityksestä.

Tulosta kertomus ja tehtävät

Jatkokertomus ja tehtävät vuosiluokille 7–9 (pdf)

Äänitiedostot

Maanantai (mp3)
Tiistai (mp3)
Keskiviikko (mp3)
Torstai (mp3)
Perjantai (mp3)

Jaa hyvä käytäntö!

Hyvät käytännöt -verkkopalvelu
Tutustu palvelussa muiden käyttäjien kehittämiin hyviin käytäntöihin tai ehdota itse uutta.

Tapakasvatus mediassa

Tapakasvatus (Scoop.it)
Tapakasvatuksen Scoop.it-sivulle on kerätty mediassa julkaistuja uutisia ja artikkeleita tapakasvatuksesta.