Tehtävä 8

Kauneus, hyvyys ja totuus

Australian koillis-rannikolla sijaitseva Suuri valliriutta on kohde, joka suorastaan häkellyttää kauneudellaan ja monimuotoisuudellaan. Valliriutta muodostaa maailman laajimman koralliriuttojen kokonaisuuden ja sen alueella esiintyy noin 400 eri korallilajia, 1500 kalalajia ja 4000 eri nilviäislajia. Riutalla on myös merkittävää tieteellistä arvoa: siellä elää harvinaisia ja uhanalaisia eläinlajeja, kuten dungong (merilehmä) ja suuri vihreä kilpikonna, joita uhkaa kuoleminen sukupuuttoon. Valliriutta valittiin Unescon maailmanperintökohteiden listalle vuonna 1981. (Kulttuuri- ja luonnonperintö – eheää oppimista. 2003., s.66)

a) Luontoperintökohteen arvo

Pohtikaa mistä näkökulmista Suurta valliriuttaa voi pitää arvokkaana? Onko alue itsessään arvokas vai välineellisesti arvokas? Jos päädytte siihen, että valliriutta on välineellisesti arvokas, niin kuvailkaa keskeisimmät päämäärät, joiden näkökulmasta sitä voidaan pitää välineellisesti arvokkaana. Pohtikaa myös, onko alueella arvoa ihmiskunnasta tai yksilöstä riippumatta, vai onko sen arvo aina sidoksissa arvostajaan eli yksilöön tai yhteisöön.

b) Mitä tarkoittaa, kun todetaan, että koralliriutta on ”häkellyttävän kaunis”?

Pohtikaa, mitä kauneus tarkoittaa. Onko kauneus hyvyyttä (vrt. arkikielenkäytön kaunis käytös, kaunis ajatus, kaunis ilma)? Onko kauniista aina pidettävä? Onko kauneus katsojan silmissä; voiko kauneudelle olla yhdenmukaisia kriteerejä? Tehtävän voi toteuttaa myös niin, että jokainen oppilas tuo tunnille kauniin asian ja perustelee sen kauneuden.

Tämä tehtävä myös kohdassa Filosofia/lukio

Hanna Lämsä