Esiopetus

Tehtävä 1: Amuletti

Tutustukaa ensin arkeologian työtapoihin ja muinaislöytöihin. Vierailkaa arkeologisella kaivauksella tai paikalla, jolla on tehty esihistoriallisia löytöjä. Voitte myös käydä museossa, jonka kokoelmissa on kivikauden esineistöä, sekä etsiä tietoa Internetistä. Keskustelkaa arkeologisista löydöistä. Mitä ne kertovat muinaisuuden ihmisten elämästä?

Suomen esihistorialliselta kivikaudelta on löytynyt monenlaista esineistöä: työkaluja, aseita ja koruja; kivikirveitä, jousia, onkia, ruukkuja, meripihka- ja liuskeriipuksia, nuolen- ja keihäänkärkiä, savi-idoleita yms. Pieniä ihmiskuvioita, poltetusta savesta valmistettuja idoleita tunnetaan Suomessa varhaiskampakeraamiselta ajalta lähtien. Niiden merkitys on arvelujen varassa, tavallisimmin niitä pidetään haltioitten tai esi-isien palvottuina kuvina. Ihmiskuvia on tehty myös puusta, kivestä ja meripihkasta. Pienet saviesineet ovat voineet olla myös lasten leluja.

Valmistakaa pieni, mukana kannettava amuletti savesta. Se voi olla eläin- tai ihmishahmoinen, ja sen voi myös maalata. Tehkää amuletin säilytystä varten käsityötunnilla nahkapussi, jonka voi narusta ripustaa kaulaan tai vyöhön roikkumaan. Pussin voi kuvioida kivikauden esineiden ja keramiikassa käytettyjen kuviointien pohjalta. Keksikää pusseille muutakin käyttöä. Kerätkää syksyllä marjoja ja kuivattakaa ne, kuten kivikautiset ihmiset tekivät, ja käyttäkää pussi kuivatettujen aineksien säilytykseen. Tai kokeilkaa, kestääkö pussinne vettä!

Kivikauden ihmiset käyttivät saaliseläinten nahat asuntojen ja veneiden päällystämiseen ja rakentamiseen sekä pukineisiin. Eläinten jänteistä saatiin lankaa, nokkosen kuiduista punottiin tekstiilejä, ja eläinten luut, isot kalanruodot tai puutikut toimivat neuloina. Nyljetystä ja käsitellystä nahasta tehdyt pussit olivat tarpeellisia veden kannossa. Vettä kannettiin myös hirven ja peuran pötsin ja rakon avulla. Nahkapusseissa on säilytetty esimerkiksi pyyntitarpeita ja ruokaa. Ne ovat oletettavasti olleet myös osa kivikauden asukokonaisuutta.

Hanna Lämsä