Vuosiluokat 5-6 ja 7-9

Tehtävä 4: Ruokaa perinteiseen tapaan

Tehtävässä harjoitellaan perinneruoan valmistusta käyttäen mahdollisuuksien mukaan perinteisiä työvälineitä ja raaka-aineita.

Tutustukaa vanhoihin, 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun keittokirjoihin, joita on uusintapainoksina saatavilla. Suunnitelkaa ryhmissä perinteisistä ruokalajeista koostuvat ateriakokonaisuudet, joihin liittyy jokin teema. Valitkaa ruokalajit teeman mukaan. Kyseessä voi olla tietyn paikkakunnan, historiallisen ajankohdan ja/tai sosiaalisen ryhmän ruokaperinne. Esimerkkejä: kotiseudun ruoka 1800-luvulla, herrasväen ruoka 1700-luvulla, pula-ajan ruoka 1940-luvulla.

Selvittäkää, mitä aineksia tarvitaan, tehkää ostoslistat ja käykää itse ostoksilla. Torilta ja kauppahalleista löytyy yleensä ”perinteisempiä” raaka-aineita kuin marketeista. Valmistakaa ruoat ilman vatkainta, mikroaaltouunia, teflonpannuja ynnä muita nykyajan apuvälineitä. Hella on ainoa sallittu sähkölaite! Jos mahdollista, tehkää yhteistyötä maalaistalon kanssa ja tehkää ruokaa esimerkiksi puu-uunissa ja savustaen.

Nauttikaa valmistamanne ateriat ryhmissä, mutta esitelkää teemanne ja ruokalajinne myös naapuriryhmille ja sallikaa toisillenne maistiaispalat pöydästänne. Pohtikaa ruokaillessanne, miten kotitalous on muuttunut aikojen kuluessa. Miten tarvikkeiden saatavuus on muuttunut? Entä kotitalousvälineet? Paljonko ruoanlaittoon kulutettiin ennen aikaa ja paljonko nykyisin? Mitkä perinneruoat ovat sellaisia, joita aiotte valmistaa kotona ja siirtää perinteenä eteenpäin?

Tehtävä 5: Perinneruoka uuskäytössä

Miten perinneruokia ja uusia aineksia ja valmistusmenetelmiä voisi yhdistää ja valmistaa terveellistä ja maukasta ruokaa? Miettikää perinteen uudistamista myös ideologiselta kannalta. Miksi perinnereseptien sorkkiminen saattaa herättää närkästystä?

Etsikää keittokirjoista ja Internetistä perinnettä soveltavia uusperinnereseptejä. Kehitelkää reseptejä myös itse perinneruokareseptien pohjalta. Hyviä suomalaisia raaka-aineita, kuten kalaa, ruista ja marjoja, kannattaa suosia ja käyttää uusilla tavoilla. Tiettyjä aineksia voi keventää ja muunnella: esimerkiksi silavan voi korvata kasvirasvalla ja ravitsemuksellisesti yksipuolisiin ruokalajeihin voi lisätä kasviksia. Perinteistä ja uutta voi risteyttää ennakkoluulottomasti – kokeilkaapa mämmimoussea, silakkapizzaa tai talkkunaa eksoottisten hedelmien kera! On myös sallittua käyttää moderneja työvälineitä, kuten tehdä pastakoneella karjalanpiirakoita tai wokata karjalanpaistia. Myös ajan säästö on tärkeää nykyisessä kiireisessä elämäntyylissä. Oheinen esimerkkiresepti on nopeampi ja keveämpi versio työläästi valmistettavasta, silavalla höystetystä esikuvastaan.

Kalakukot lennossa

Tarvitaan
1 pkt (4 kpl) Reissumies-leipää
2 rkl margariinia       
2 rkl sinappia
300 g perattuja silakoita
1 tl suolaa
1 tl sipulijauhetta
2 rkl kuivattua tilliä

Valmistus:
Levitä leiville ohuelti margariinia ja sinappia. Suikaloi silakat, mausta ne suolalla, sipulijauheella ja tillillä. Jaa silakkasuikaleet leipien pohjapuolille ja nosta kannet
päälle. Kiedo leivät ensin leivinpaperiin ja sitten alumiinifolioon.

Paista uunissa 200 asteessa n. 50 minuuttia.
    
Valmistakaa uusperinteisiä ruokia omien sovellustenne pohjalta. Kootkaa kaikki ruoat yhteen buffet-tyyppiseksi tarjoiluksi. Maistelkaa ja kommentoikaa ruokia yhdessä Valitkaa ja palkitkaa paras oma resepti!

ks. myösterveystiedon tehtävä 5: Perinneruoka uuskäytössä

Hanna Lämsä