Vuosiluokat 1-4

Tehtävä 2:

Jatkotehtävä musiikin tehtävään 2: Kalevala-rytmi

Kokeilkaa Kalevala-rytmiä myös liikkeen avulla ja tehkää oma esitys.

Tehtävä 3: Kansanmusiikki ja -tanssi

Tutustukaa johonkin kansansävelmään ja tehkää siitä oma versionne koko luokan voimin. Tehkää sävelmään omia sanoituksia. Kalevalaisen kansanmusiikin yhteydessä sanoitukset voi tehdä kalevalamitassa, jolloin hyväksi voi käyttää Kalevalaisen Runokielen Seuran Internet-sivuilta löytyvää trokeemankelia, jonka avulla voi tarkistaa, onko joku säe kalevalamitan mukainen (ks. Kirjallisuutta). Ottakaa mahdollisuuksien mukaan perinnesoittimet mukaan esitykseen. Äänittäkää lopuksi tuotos ja kuunnelkaa se. Millaisia kansanmusiikille ominaisia piirteitä tuotoksesta voidaan kuulla? Miten sävelmää voisi tanssia?
Kansantansseja ennen ja nyt – opetelkaa jokin vanha kansantanssi.

Tehtävä 4:

Jatkotehtävä musiikin tehtävään 3: Missä värissä Valse Triste soi?

Tehkää musiikkiin tanssi. Aloittakaa harjoittelu liikkumalla vapaasti salissa ja improvisoimalla, minkä jälkeen opettaja voi laatia tanssille koreografian. Miten tanssittiin silloin, kun Sibelius eli (1865–1957)? Minkälaiseen tanssimiseen kuultu musiikki voisi liittyä?  Mitä tanssilla voidaan ilmaista? Sibeliukset muuttivat Ainolaan Tuusulaan 1904, ja Ainola oli osa Tuusulanrannan taiteilijayhteisöä, johon kuuluivat Haloset, Järnefeltit ja Ahot. Järjestäkää taiteilijayhteisön tanssiaiset 1930-luvulla.

F. E. Sillanpää kertoo Suvirannassa, Eero Järnefeltin perheen kotona järjestetyistä tanssiaisista seuraavaa:

Ken ei ole ollut Tuusulassa tanssiaisissa siinä maailmansodan edellä, hän ei tiedä, mitä tanssiaiset ovat. Ai, sitä nuorisoa, sitä uljasta nuorisoa, jota siellä silloin oli. Tytöt kuin kruununprinsessoja, pojat kuin Adonin velipuolia. Siellä oli Sibeliusta, Järnefeltiä, Halosta, Paloheimoa, Hjeltiä, Enckelliä, Westermarckia ja sitten sitä nuorisoa, jota he vetivät mukanaan, ja siitä täytyy sanoa, että se oli kultaista. Värikkäitä paperilyhtyjä kaikkialla. Syyskesän aamu katsoi kalpeana Eero-sedän ateljeehen, mutta siellä tanssittiin vielä; tanssi jo Pekka Halonenkin totisen näköisenä, pohti kuin riihellä, tanssi Jean Sibelius, jota toisen määräämä tahti näytti kiusaavan…

(Jean Sibelius -verkkosivusto, Helsingin Suomalainen Klubi)

Muistakaa tanssiaisissa asianmukainen pukeutuminen! Valmistakaa tehtävän pohjalta esitys, jonka esitätte esimerkiksi itsenäisyyspäiväjuhlassa (Sibelius syntyi 8.12). Voitte esimerkiksi opettaa tanssin muille, jolloin kaikki voivat osallistua tanssiaisiin. Paljastakaa samalla myös Valse Triste -kuvataideteos.

Hanna Lämsä