Lisbet Lund-Schwela

Lisbet Lund-Schwela: Zara, 1996. Kuva: Charlotta Boucht.

Teoksen kuvaus ja tulkinta: Oppilaat tuovat kotoa kuvan omasta lemmikistään tai lehdestä leikatun kuvan omasta suosikkieläimestään. He saavat kertoa niistä. Tämän jälkeen katsotaan Zaran kuvaa ja keskustellaan kuvasta. Miltä Zara näyttää? Mitä rotua se on? Miten se voi? Pidetäänkö siitä? (Opettaja voi halutessaan kertoa oppilaille, että Zara on sairas ja kuolee pian). Oppilaat saavat kirjoittaa omista lemmikeistään ja Zarasta.

Kuvassa käytetystä tekniikasta keskustellaan. ”Miten kuva on tehty?” Otetaan puheeksi taidegrafiikka sekä erilaiset painomenetelmät.

Tehtävä: Painetaan useita kuvia omasta lemmikistä tai suosikkieläimestä, tehdään kokeiluja.

Tekniikka ja materiaali: Ensin tehdään yksinkertainen luonnos, joka siirretään muovikalvolle, linoleumille, pahville tai muulle materiaalille, jota voi kaivertaa. Painolaatalle levitetään vesiliukoista peiteväriä telalla tai leveällä siveltimellä. Laatasta otetaan vedoksia pehmeälle paperille. Vedoskokeiluissa voidaan käyttää esimerkiksi  sanomalehtipaperia.

Tavoite: Eläinaihetta käsitellään eettisestä ja esteettisestä näkökulmasta; oppilaita motivoidaan kuvaamaan kohdetta ”oikeasti”  ja tekemään useita kuvia; tarkkaillaan erityisesti viivoja, pintoja ja valööreja.

Ruotsinkielinen alkuperäisteksti: Acci Forsman | Toimitus suomeksi: Liisa Piironen ja Inari Grönholm