FIlosofian opiskelua tukevaa toimintaa

Unescon kansainvälinen filosofian päivä

Kansainvälinen filosofian päivä on vuosittain marraskuun kolmas torstai. Päivää vietetään monin tavoin. Tarjolla on filosofiakahviloita, koulujen omia tapahtumia ja useana vuonna opettajajärjestö on yhdessä Opetushallituksen kanssa järjestänyt iltapäivätapahtuman, jossa filosofisen ohjelman ohella on palkittu peruskoululaisten filosofiaesseetapahtuman parhaat sekä lukiolaisten Baltic Sea Philosophical Essay Event -kilpailun suomalaiset menestyjät.

Joinakin vuosina päivään on liittynyt peruskoululaisille tarkoitettu ”kysy päivystävältä filosofilta” -sähköpostitapahtuma. Alla peruskoululaisten parhaita kysymyksiä vastauksineen. Niitä voi hyödyntää myös lukion filosofian tunnilla.

Tutustu peruskoululaisten parhaisiin kysymyksiin vastauksineen (pdf)

Filosofian tiedeolympialaiset IPO ja Baltic Sea Philosphy Essay Event BSPEE

Filosofian tiedeolympialaisiin lähetetään vuosittain kahden opiskelijan ja opettajan joukkue. Valmennukseen otetaan 5-10 opiskelijaa, joista joukkueen jäsenet karsitaan. Tavoitteena on hyvä menestys kansainvälisissä Filosofia-olympialaisissa sekä filosofia-oppiaineen kehittäminen Suomessa ja kansainvälisesti. Kansallinen kilpailu ja valmennusryhmä tarjoavat haasteellista lisäkoulutusta koko maan lahjakkaimmille filosofian opiskelijoille sekä tutustuttaa heitä myös filosofian yliopisto-opiskelun mahdollisuuksiin.

Kansallisena karsintakilpailuna valmennukseen toimii loka-marraskuussa järjestettävä Baltic Sea Philosphy Essay Event BSPEE, joka nimestään huolimatta on yleiskansainvälinen kirjoituskilpailu. Kilpailun järjestäjinä toimivat Suomen ja Norjan IPO-vastuutahot. Alkukilpailu järjestetään kouluissa opettajan valvonnassa ohjeitten mukaan, essee laaditaan sähköisenä ilman apuvälineitä ja englanniksi (tavallinen sanakirja on sallittu) Kilpailuun voi lähettää 1-2 kirjoitusta yhdestä koulusta. Jokainen kirjoituksia lähettänyt opettaja osallistuu kansainvälisten kirjoitusten arviointiin, mikä antaa erinomaisen tilaisuuden tutustua muitten osallistuvien maitten opiskelijoiden osaamistasoon. Kansainvälisen kilpailun voittajien lisäksi sekä Suomi että Norja valitsevat omat valmennusjoukkueeseensa BSPEE-kilpailussa parhaiten menestyneet opiskelijat.

Kansainväliset filosofiaolympialaiset järjestetään vuosittain eri maissa. Osallistuvia maita on noin 50 eri puolilta maailmaa. Kilpailu on nelituntinen esseekirjoitus englanniksi, saksaksi tai ranskaksi. Kilpailun lisäksi nelipäiväiseen tapahtumaan sisältyy runsaasti filosofista kulttuuriohjelmaa.

Suomi on menestynyt filosofiaolympialaisissa erinomaisesti. Suomi on osallistunut kolmeentoista IPO-kilpailuun ja saanut näitä yhteensä 11 mitalia ja 6 kunniamainintaa.

Mitalit:

  • 3 kultaa (2015 Tartto Antti Autio, 2014 Vilna Elina Karastie, 2009 Helsinki Sarri Nironen),
  • 3 hopeaa (2012 Oslo Aleksi Korpela, 2008 Iasi Heta Nuutinen, 2005 Varsova Antti Saarilahti),
  • 5 pronssia (2016 Gent Sara Pyykölä, 2014 Vilna Jani Patrakka, 2011 Wien Sakari Knuuttila, 2006 Cosenza Saila Kakko, 2002 Tokio Akse Pettersson) ja
  • 6 kunniamainintaa (2016 Gent Lilja Valtonen, 2010 Ateena Tapani Pulkkinen ja Karoliina Pulkkinen, 2009 Helsinki Pietari Kupiainen ja Patrick Mujunen, 2006 Cosenza Carmen Kautto).


Vuoden 2017 IPO-tapahtuma järjestetään Hollannissa Rotterdamissa ja vuoden 2018 tapahtuma Montenegrossa.

IPO 2017 Rotterdam
BSPEE
IPO
FISP
IPO-ryhmä

Nuorten filosofiatapahtuma

Nuorten Filosofiatapahtumassa nuoret kohtaavat vallanpitäjät ja huippututkijat. Tapahtuma järjestetään Helsingissä tammikuun alussa ja se on suunnattu pääasiassa 15–25-vuotiaille, mutta tätä vanhemmatkin ovat tervetulleita kuuntelemaan alustuksia ja keskusteluja. Tapahtuman tavoitteena on luoda foorumi nuorten ja eri alojen vaikuttajien väliselle dialogille.

Jokaisella alustajalla on yksi oma keskustelunsa, joka kestää yhteensä 1h 25 min. Alustajan lyhyen alustuksen jälkeen seuraavat puolituntia etukäteen valmistautuneet haastajat keskustelevat alustajan kanssa. Haastajien jälkeen myös yleisö saa tilaisuuden osallistua keskusteluun. Yleisöpuheenvuoroissa etusija on edelleen nuorilla. Tarkoituksena on tarjota paikka aitoon dialogiin ja oman ajattelun rikastuttamiseen.

Viikonlopun aikana järjestetään keskustelujen ja alustusten lisäksi Feto ry:n järjestämä Sokrates-väittelykilpailu lukiolaisille. Filosofisissa teehetkissä keskustellaan vapaamuotoisesti teekupin ääressä filosofisista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä.

Lisätietoja

Platonin akatemia

Platon perusti filosofikoulunsa Ateenan läheisyyteen vuoden 387 eKr paikkeilla. Itä- Rooman keisari Justinianus I lakkautti sen pakanallisena vuonna 529 jKr. Sen perinteitä jatkoi 1400-luvun Firenzessä Marsilio Ficinon ”Platonilainen akatemia.” Nykyään sama henki elää lukuisissa filosofisissa keskustelukerhoissa. Tuusulan Rantatien kulttuurihistoriallisessa maisemassa vuosittain toukokuussa kokoontuva Platonin Akatemia jatkaa Suomessa tätä 2400 vuotta sitten Kreikassa syntynyttä perinnettä.

Tapahtuman vastuullinen tuottaja on Platonin Akatemian kannatusyhdistys. Platonin Akatemioita on järjestetty vuodesta 1997. Akatemiaan on osallistunut nuoria myös Saksasta, Virosta ja Unkarista. Platonin Akatemia on yhtälailla tunteen kuin järjenkin festivaali. Se on dialogista filosofiaa, sananvapautta, luovuutta ja vahvaa ilmaisua kunnioittava tapahtuma. Alkuperäisessä Akatemiassa opettajat ja opiskelijat saattoivat keskustella filosofisista kysymyksistä tasavertaisesti. Sama ideologia jatkuu sen suomalaisessa perillisessä.

Platonin Akatemian teema vuonna 2016 oli Yhteinen maailma.

Lisätietoja