T-paitakuva

Tehtävänä oli tutkia ajankohtaista uutiskuvaa sekä kuvallisena että sosiaalisena viestinä.

Opiskelijat toivat tunnille viikon sisällä sanomalehdessä julkaistun uutiskuvan, jota he ensin analysoivat kuvaelementtien ja sommittelun kautta.

Tämän jälkeen kuva skannattiin, tulostettiin siirtokalvolle ja silitettiin kiinni T-paitaan. Nyt tehtävänä oli pitää paitaa päällä koulussa ja kirjata ylös huomioita sen aiheuttamista reaktioista ja kommenteista.

Lopuksi opiskelijat tuottivat saamastaan palautteesta raportin, johon liittivät digikameralla otetun kuvan itsestään kyseinen paita päällä.

 


Paitatehtävä
Tekijä: Joel Kanerva, Pohjois-Helsingin lukio 2003
Opettaja: Kanerva Vainio

Arnold Schwarzeneggerin voitettua kuvernöörivaalit Yhdysvalloissa on hänet voinut bongata lehdestä jos toisestakin. Useimmissa kuvissa Iso-Arska esiintyy onnellisena ja tyytyväisenä. Se ei ole ihme, sillä Schwarzenegger itse on halunnut omien sanojensa mukaan aina halunnut osallistua politiikkaan.

Heti vaalien jälkeen Helsingin Sanomissa julkaistiin kuva, jossa Schwarzenegger esiintyy onnellisena vaalivoittonsa jälkeen. Kuvassa Iso-Arska heiluttaa kättään Kalifornian kansalle ja katosta tippuu värillistä paperisilppua. Tämä silppu tuo pientä vaihtelua kuvan värimaailmaan ja lisää juhlan tuntua. Kuvan keskellä esiintyy tietenkin Arnold itse ja muita henkilöitä ei näy mustaa taustaa vasten. Myös kuvateksti luo tunnelmaa uutiskuvaan ja antaa tietyn ironisen säväyksen. ”Terminaattori murskasi vastustajansa Kaliforniassa” -teksti kertoo siitä, ettei Schwarzeneggeriä arvosteta poliittisesti.

Kokonaisuudessaan uutiskuva on ilmiasultaan erittäin tumma. Tämä johtuu lähinnä siitä, että Schwarzeneggerin takki ja hiukset ovat erittäin tummia. Lisäksi koko kuvan tausta on musta, eikä vaalea silppu ja paita auta paljoakaan muuttamaan kuvaa vaaleampaan päin. Toisaalta tummuus tuo kuvaan tiettyä hyvää tunnelmaa, sillä itse Iso-Arska korostuu tummassa taustassa kuvan keskellä juuri sopivasti.

Tehdessäni uutiskuvasta T-paitaani muokatun kuvan, halusin korostaa Schwarzeneggerin menneisyyttä elokuvauralla ja ennen kaikkea Terminaattorina. Yleisesti maailmalla Ison-Arskan kohdalla viime aikoina on puhuttu kuvernaattorista, joten päätin tehdä leffajulisteen The Gouvernator nimiseen elokuvaan. Ohjaajana elokuvassa toimii Jumala ja Kalifornian ihmiset. Tällä olen halunnut korostaa muiden vaikutusta Schwarzeneggerin poliittiseen uraan.

T-paidan lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen. Mielestäni kuva onnistui hyvin ja se muistuttaa melko paljon amerikkalaiselokuvien julisteita. Yleensä Schwarzenegger on julisteissaan kyllä paljon tylymmän näköinen, mutta tällä kertaa olin yhdistänyt hänet erilaiseen ympäristöön. Se toimiikin pienenä ironiana tekemässäni julisteessa, eikä kovan miehen maineessa olevaa Isoa-Arskaa välttämättä ole kovin useasti näkynyt sellaisessa maisemassa.

Paitaa käyttäessäni moni varmasti tulkitsee The Gouvernator -julisteen ivana ja pilkkana. Tästä kertoo se, että paita herätti hilpeyttä ystävieni keskuudessa. Eräs kaverini taasen piti paitaa propagandana, vaikken siihen kyllä pyrkinytkään. Pikemminkin halusin muistuttaa, ettei Schwarzenegger ole poliitikko vaan Hollywoodin näyttelijä.

Yleisesti ajatellen paita, jota pitää päällä vaikuttaa erittäin paljon kuvaan, jonka muille antaa. Esimerkiksi poika, joka pitää skeittauspaitaa, kertoo jo pelkällä paidallaan olevansa kiinnostunut skeittauksesta. Tai henkilö, jolla on Nokian lippis, kertoo hatullaan olevansa tekemisissä jollain tavoin Nokian kanssa. Moni saattaa ajatella, että kyseinen henkilö olisi töissä Nokialla, mikä antaa positiivisen kuvan henkilöstä. Omakohtaisesti tekemäni t-paita antaa tuskin mitään yksioikoista kuvaa, mitä olen paidallani halunnut viestittää. Osa saattaa pitää minua huumorimiehenä ja toiset saattavat ajatella minun olen Schwarzenegger-fani.

Ristiriitaisen kuvan antaminen kaikenlaisilla t-paidoilla voi olla hyvin mielenkiintoista. Esimerkiksi, miltä näyttäisi punkkari, joka käyttää ompeluseuran 80-vuotisjuhlapaitaa. Normaalisti olemme tottuneet, että tietynlaiset ihmiset käyttävät tietynlaisia paitoja. Tällöin saatamme järkyttyä, kun meille tarjotaan ristiriitaista kuvaa ihmisestä. Punkkariesimerkissä kyseinen henkilö yrittää antaa tietynlaista kuvaa hiuksillaan, koruillaan yms. ja paidalla tarjottu kuva onkin ristiriidassa muun kuvan kanssa. Yleensä ihmiset tykkäävät jakaa ihmiset tiettyihin kategorioihin ja tällainen stereotypioiden rikkominen voi välillä tehdä hyvää nykyaikaiselle yhteiskunnalle.

Kokonaisuudessaan tekemäni paita oli todella onnistunut huolimatta pienistä ongelmista, joita kohtasin paidan silitysvaiheessa. Silloin valitettavasti kuva alkoi repeillä hieman paidasta ja asiaa ei saatu korjattua ollenkaan. Myöskin ongelmia myöhemmin tuotti se, että paitaa on hyvin vaikea pestä pyykissä ja jo käsinpesu haalensi paidassa olevaa kuvaa. Mikäli edellä mainitut ongelmat saataisiin ratkaistua, pitäisin mielelläni The Gouvernator -paitaa päällä. Onhan sen antama kuva mielenkiintoinen ja tulkinnanvarainen.

Teksti: Joel Kanerva