Videotietoisku: "Yhteiskunnallinen mainos"

Videotietoisku
Tekijät: Arto Kettunen, Joni Koskinen, Miikka Paakkinen, Joni Pönkä, Juha Rikkonen, Vaskivuoren lukio 2003
Opettaja: Karlo Janhunen

Tietoiskutehtävän lähtökohtana oli antaa lukiolaiselle perusvalmiudet tuottaa videomateriaalia. Tehtävää tehtäessä opittiin käyttämään digitaalista videokameraa, editoimaan (iMovie-ohjelmalla)ja siirtämään editoitu video DVD:lle (iDVD-ohjelmalla).

Aiheena "yhteiskunnallinen mainos" oli mielenkiintoinen, koska se antoi mahdollisuuden ilmaista monenlaisia asioita, hauskoja tai vakavia.  Tärkeää oli, että kaikki opiskelijat saavat käsityksen siitä, miten ohjelmia tehdään. Tehokkainta mediakasvatusta onkin päästä tekemään materiaalia itse.

Tehtävä alustettiin näyttämällä neljä tietoiskua 1970- ja1980-luvuilta "Nyt uutta Suomessa! – Suomalaisen mainonnan historia" -DVD:ltä. Sen jälkeen opiskelijat tekivät ryhmissä käsikirjoituksen, jonka tarkastuksen jälkeen he pääsivät kuvaamaan.

Rekvisiittavarasto (peruukit, puvut, aurinkolasit) oli tarvittaessa käytettävissä. Kun ensimmäinen ryhmä oli saanut materiaalin kuvattua, opettaja esitteli iMovien käytön kaikille yhteisesti tykin kautta. Videoissa ei voi käyttää musiikkia tai ääniä, joihin tekijöillä ei ole tekijänoikeuksia, joten musiikki ja tehosteet tehtiin itse joko Soundtrack-ohjelmalla tai käyttämällä valmiita tehosteita (joita opettaja on haalinut eri lähteistä). Lopuksi videot siirrettiin DVD:lle ja katsottiin yhteisesti videotykin kautta. Parhaat pakattiin nettiin.

Vaskivuoren lukion kuvisluokassa on neljä digivideokameraa ja neljä editointiyksikköä, joten ongelmia välineiden suhteen ei nykyään oikeastaan ole. Aikaa on toki aina liian vähän. Monet opiskelijat tekevät videoprojekteja muissa aineissa, jolloin he pääsevät hyödyntämään oppimaansa.