Vaalimainos

Kuvataideopettaja Mikko Hartikainen, Vuosaaren lukio, Helsinki

Ensin katselimme yhdessä kuvia varhaisista poliittisista pilapiirroksista aina tämän päivän poliittisten puolueiden julisteisiin, lehti- ja tv-vaalimainoksiin. Kuvista voi helposti todeta, että kautta aikojen niin liikkuvalla kuvalla, karikatyyreillä kuin julisteillakin on yritetty vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin. Jo 1700-luvun lopulla poliittinen pilapiirros oli Ranskassa vakiintunut vaikuttamisen väline.

Sitten keskusteltiin päivän politiikasta. Opiskelijat nimesivät tuntemiaan poliitikkoja ja puolueita. Miten politiikka välittyy poliittisten henkilöiden toiminnassa? Mitä me muistamme ja tiedämme näistä tutuista naamoista ja heidän politiikastaan ja puolueistaan? Lopuksi tutustuttiin tuoreisiin vaalijulisteisiin. Kysymyksiä: Ketä ne puhuttelevat? Minkä puolueen juliste herättää eniten kiinnostusta? Pohdittiin yhteisesti, miksi tietyt julisteet puhuttelivat toisia enemmän.
 
Kukin opiskelija valitsi itselleen "oman" poliitikon, jota halusi "auttaa" tulevissa vaaleissa. Henkilö voi olla fiktiivinen tai todellinen henkilö (poliitikko, viihdetaiteilija jne.) Valmiin vaalimainoksen tuli puhutella ja vedota tekijään itseensä ja tietenkin mahdollisimman moneen muuhun (jotta vaalivoitto olisi varma).

Kysymyksiä: Millaiset kuvat kiinnittävät huomiosi ympäristössä? Millä keinoilla luulet kuvien ylipäätään voivan vaikuttaa sinuun? Mikä kuvien valta oikeastaan on?

Tekniikka tai tekotapa ja julisteen muoto on vapaa.

PS. Internetissä on runsaasti erilaista kuvamateriaalia eri aikakausilta, eri puolilta maailmaa ja erilaisista poliittisista järjestelmistä.


Oppilastyö, tekijä Juha S.