Luonnoskirja

Taiteilijat, arkkitehdit, muotoilijat ja muut suunnittelijat kuljettavat mukanaan tyhjää kirjaa, johon voi kerätä ideoita, vaikutelmia, havaintoja ja kiinnostavia yksityiskohtia sekä luonnospiirroksina että sanallisina muistiinpanoina. Luonnoskirjan sivuilla taiteilija saattaa myös lähteä kehittelemään jotakin ideaansa eteenpäin. Jotkut taiteilijat käyttävät luonnoskirjaansa järjestelmällisen piirtämisen välineenä. Kohteena on silloin useimmiten ympäristön havainnointi. Jos haluat kehittää piirtämisen taitojasi, hanki tai tee itsellesi tyhjä kirja. Kuljeta sitä aina mukanasi, minne tahansa menetkin ja piirrä kaikkialla missä kuljet – ihmisiä, maisemia, kaupunkinäkymiä, taloja, liikennevälineitä, esineitä.

  

Leonardo da Vincin luonnoskirjat on julkaistu hänen kuolemansa jälkeen. Ne antavat hyvän kuvan tämän yleisneron taiteellisen kiinnostuksen kohteista, luonnonilmiöiden tutkimisesta, mutta myös monien keksintöjen alkuvaiheista.

Luonnoskirjoja voi käyttää säännölliseen piirtämiseen tai sitten, kuten nimikin sanoo taideteosten luonnosten tekemiseen. Kuvassa on taiteilija Sakari Marilan maisemamaalaus Myllypurosta 1979 (guassi). Se on tehty suoraan paikan päällä metsässä, ilman luonnoksia. Sen sijaan Uni-maalaus vuodelta 1999 (guassi ja tempera)  perustuu useisiin luonnoksiin, joista yksi on tässä teoksen rinnalla. Sakari Marilalla on työhuoneellaan runsas kokoelma luonnoskirjoja vuosien varrelta. Läheskään kaikkia luonnoksia ei ole toteutettu valmiiksi teoksiksi. Luonnokset ovat myös kovin erilaisia keskenään. Toiset ovat viimeisteltyjä sommitelmia, toiset taas pelkkiä vauhdikkaita viivan pyyhkäisyjä. Niistä ymmärtää taiteilijan merkinneen muistiin idean ytimen.

   

 

 
Alvar Aallon kuuluisan lasimaljakon luonnos – muutaman lennokkaan viivanvedon hahmottelemat ”eskimon nahkahousut”. Tämän luonnoksen Alvar Aalto lähetti Karhula- Iittalan tehtaalle lasikilpailuun  vuonna 1936. Klassikoksi tullut Savoy-maljakko on edelleen tuotannossa. Alvar Aalto –museo/valokuvakokoelma. Piirustus kuuluu Iittalan lasimuseon kokoelmiin.Arkkitehti Alvar  Aallon  ensimmäisiä luonnospiirroksia Finlandia-talosta vuodelta 1962. Alvar Aalto –museo/ piirustuskokoelma.

 Teksti: Liisa Piironen