Keramiikka-astia, jossa myyttisiä ominaisuuksia

  

Kuvassa keramiikka-astioita, joiden tekijät ovat Ville Vauramo, Anni Jaatinen, Sanni Hatara ja Mari Kantokoski. Kuvat: Cleo Mustonen

Tavoite: Tutustua keraamisen muotoilun perusteisiin yhtenä vanhimmista muotoilijan materiaaleista. Tutkia materiaalin vaikutusta rakenteeseen ja muotoon. Tutkia esineiden rooleja ja viestejä myös teollisen muotoilun näkökulmasta.

Tehtävä: Suunniteltiin saviastia, jossa on maagisia voimia. Astia rakennettiin makkaratekniikalla siten, että sen lähtökohtana on yksi keraamisista perusmuodoista, lieriö, katkaistu kartio tai pyöreä pallomuoto. Oman astian muoto voi antaa sille merkityksen ja siinä voi olla kahva, korva, nokka tai kansi, joka toi siihen persoonallisen lisän tai viittauksen. Astia saattoi myös muulla tavoin viestiä käyttötarkoituksesta, joka voisi olla voimaeläimen tai paikanhaltian tai puun hengen ruoka-astia.

Tehtävän valmistelussa tarkasteltiin keramiikan historiaa, saven ominaisuuksia ja niiden vaikutusta rakenteeseen, muotoon ja menetelmiin. Tehtävä liittyi lukion yhteiseen teemaan ”Juuret”.

Valmiiden töiden tarkastelun ja itsearvioinnin jälkeen  tutkittiin teollisesti muotoiltuja esineitä ja tehtiin teollisen tuotteen analysointitehtävä.