Olympialaisiin osallistuminen

Kansainväliset Fysiikkaolympialaiset järjestetään vuosittain heinäkuussa nuorille, jotka eivät ole täyttäneet 20 vuotta ennen kesäkuun 30 päivää kilpailuvuonna, eivätkä aloittaneet korkeakouluopintoja. Viime vuosina Fysiikkaolympialaisiin osallistuvien maiden määrä on ollut 80 ja 90 välillä. Joukkueen maksimikoko on 5 oppilasta ja 2 valmentajaa. Lisäksi joukkueen mukana voi olla tarkkailijoita ja vierailijoita. Itse kilpailuun ei osallistuta joukkueena, vaan jokaisen kilpailijan suoritukset arvioidaan yksilöllisesti.

Kilpailutapahtuma kestää noin kymmenen päivää, joista yhtenä päivänä ratkotaan viidessä tunnissa 2–4 teoreettista tehtävää ja yhtenä päivänä 1–2 kokeellista tehtävää. Kilpailupäivien välillä joukkueiden valmentajat kääntävät ja arvioivat kilpailutehtäviä ja kilpailijoille on järjestetty sekä tieteellistä että kulttuuriohjelmaa.

Fysiikkaolympialaiset päättyvät juhlalliseen palkintoseremoniaan, jossa parhaat 8 prosenttia osallistujista saa kultamitalit, 8–25 prosenttia hopeamitalit, 25–50 prosenttia pronssimitalit ja 50–67 prosenttia saavat kunniamaininnat.

Kilpailutehtävissä painotetaan taitoa soveltaa fysiikan eri osa-alueita. Matematiikan osaaminen ei saa olla pääosassa tehtävien ratkomisessa. Tarkemmin osaamisen painoalueet sisällöittäin on kuvattu kansainvälisten Fysiikkaolympialaisten kotisivuilla.

International Physics Olympiads