Olympiavalmennus

Kummassakin Maolin fysiikkakilpailun sarjasta valitaan 40 parhaiten pärjännyttä lukiolaista kirjevalmennukseen. Valmennettaville lähetetään 30 kansainvälisten Fysiikkaolympialaisten vaatimusten mukaista tehtävää.

Suomen joukkue valitaan Tallinnassa

Tallinnassa järjestettyyn kolmepäiväiseen Suomi-Viro -fysiikkamaaotteluun valitaan parhaiten avoimen sarjan kirjevalmennuksessa menestyneet lukiolaiset. Maaottelun tehtävät laaditaan Suomi–Viro -yhteistyönä ja vuonna 2012 kehuja saanut tehtäväsarja pääsi käyttöön myös muiden Itä-Euroopan maiden valintakilpailuissa.
Tutustu tehtäviin ja tuloksiin.

Ensimmäisenä päivänä kilpailijoilla on viisi tuntia aikaa ratkoa viittä tehtävää. Illalla he tutustuvat Tallinnan kaupunkiin ja valmistautuivat seuraavaan päivän. Kolmantena päivänä julkistetaan pistetilasto, ja opiskelijoilla oli mahdollisuus vedota tehtäviensä tarkastajiin ja nostaa pisteitään.
Maaottelussa kummankin maan viisi parasta kilpailijaa valitaan Fysiikkaolympialaisten joukkueisiin.


Suomen joukkueen uusittu valintamenettely. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön tukeman Fykko-projektin järjestämiltä leireiltä saa lisämeriittiä kirjevalmennukseen pääsemiseksi.

Suomen ja Viron yhteinen olympiavalmennus

Valittuja Suomen ja Viron joukkueita valmennetaan yhdessä. Teoriavalmennus järjestetään perinteiseen tapaan Viron Orissaaressa tohtori Jaan Kaldan johdolla. Luentojen aikana tutkitaan myös vanhoja tehtäviä eri kilpaluista. Päivät ovat pitkiä ja tahti kova, jotta laaja paketti fysiikkaa saadaan läpikäydyksi viikossa. Fysikaalisen intuition avulla vaikeiltakin näyttävät tehtävät ratkeavat helposti ja ero lukiofysiikkaan tulee ratkaisutavoissa hyvin esille. Valmennus sisältää kouluopetuksen ylittävän yleisen teorian lisäksi erilaisia standardiniksejä, joita Kaldalla fysiikkakilpailujen veteraanina riittää runsaasti jaettavaksi.

Jyväskylän kokeellisen fysiikan leirillä harjoitellaan ongelmanratkaisua käytännön mittauksilla ja ratkotaan menneiden fysiikkaolympialaisten kokeellisia tehtäviä. Onnistuneeksi työtavaksi on havaittu vertaisopetukseen perustuva menetelmä, jossa joukkueiden jäsenet kertovat toisilleen ratkomiensa kokeellisten tehtävien erityispiirteistä, nikseistä ja vaatimuksista. Mielenkiintoisten mittausten lisäksi kesän leirillä ehditään nauttia myös puistojalkapallosta, kroketista, ilmailun historiasta ja nestetyppijäätelöstä.