Maantieteen olympialaiset

Maantieteen olympialaiset on joka toinen vuosi toteutettu kilpailu alle 19-vuotiaille lukio-opiskelijoille.

Kilpailuiden tavoitteena on antaa mahdollisuus mitata maantieteen taitoja niin Suomessa kuin myös kansainvälisellä tasolla. Olympialaisjoukkueen karsinta on aloitettu kansallisilla kilpailuilla; kaikille valtakunnan lukioille on tarjottu mahdollisuutta osallistua tammikuussa järjestettävään kansalliseen kilpailuun. Kilpailu on toteutettu monivalintatyyppisenä kokeena. Koetulosten perusteella on 10:lle parhaiten menestyneelle tarjottu mahdollisuutta osallistua toukokuussa järjestettävään valmennukseen.

Valmennus on toteutettu Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitoksella. Valmennuksen yhteydessä on järjestetty erilaisia testejä, joilla on mitattu opiskelijoiden eri maantieteen alojen osaamisen tasoa. Nelipäiväisen valmennuksen lopuksi on valittu olympialaisjoukkue, joukkueen kilpailijoille on tarjottu maantieteen opiskelupaikka Helsingin yliopistossa.

Suomi on ollut mukana maantieteen olympialaisissa jo useampana vuonna, kilpailuissa on aina saavutettu mitalisijoja. Olympialaiset järjestetään vuosittain loppukesästä, sitä ennen järjestetään kuitenkin perinteiseen tapaan kansallinen kilpailu tammikuun puolessa välissä. Seuraavat olympialaiset järjestetään Puolassa (Krakova) 2014, Venäjällä (Moskova) 2015, sekä Kiinassa (Peking) 2016.

Kansallisista kilpailuista ja olympialaisista vastaa Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL. Biologian tiedeolympialaistoimintaa rahoittaa Opetushallitus.

Lisätietoja

Biologian ja maantieteen kansallisista kisoista vastaa Biologian ja maantieteen opettajaliitto BMOL ry, katso lisätietoja BMOLin kotisivuilta tai kysy sähköpostitse Anu Brunila-Kovanen .

BMOL