CC-lisenssit

Tekijäoikeusjärjestelmä perustuu yksioikeuteen. Tekijänoikeus kuuluu aina teoksen tekijälle. Lainsäädäntö turvaa tekijänoikeuksien haltijalle kaikki oikeudet teokseen. Lain takaaman oikeutensa perusteella tekijä saa itse määrätä sen käytöstä. Esimerkiksi opettajakollegan ottamia Pariisin-kuvia ei saa käyttää oppimateriaaleissa ilman hänen erikseen antamaansa lupaa.

Useat Internetin käyttäjät haluavat kuitenkin jakaa omia teoksiaan suhteellisen vapaasti myös toisten käytettäväksi. Esimerkiksi opettajakollegasta voi olla oikein mukavaa, jos joku käyttää hänen Internetiin laittamiaan valokuvia oppimateriaalina omien opiskelijoidensa kanssa. Toisaalta hän saattaa toivoa, että kuvia käytettäessä kuitenkin aina ilmoitetaan, kuka alkuperäiset kuvat on ottanut.

Teoksen tekijä ja tekijänoikeuksien haltija voi siis haluta antaa teoksensa käyttäjille joitakin oikeuksia tekemäänsä teokseen – ei kuitenkaan aivan kaikkia. Tekijänoikeuksien haltija ei esimerkiksi välttämättä halua antaa kirjakustantajalle oikeutta käyttää kuviaan korvauksetta julkaisuissa.

CC-liike pyrkii ratkaisemaan juuri edellä esitetyn tapaisia pulmia. Digitaalisten tuotteiden tekijöitä varten CC-liike on rakentanut Internet-palvelun, jonka avulla tekijä voi helposti ilmaista oman tahtonsa siitä, miten hänen tekemäänsä teosta saa käyttää. CC-palvelun avulla tekijä voi itse liittää teoksensa yhteyteen kuvauksen niistä oikeuksista, jotka hän antaa teoksensa käyttäjille.

Kuvaus liitetään teoksen yhteyteen kolmessa muodossa: tavallisille ihmisille tarkoitettuna lyhyenä selityksenä käyttäjän oikeuksista, lakimiehille tarkoitettuna oikeudellisena lisenssitekstinä sekä tietokoneen luettavaksi tarkoitettuna koodina. Lyhyt selitys auttaa käyttäjää – toki tekijääkin – ymmärtämään, millaisin ehdoin teosta saa käyttää. Lakimiehille tarkoitettua lisenssiä voidaan tarvita riitatilanteissa. Tietokonekoodi puolestaan helpottaa käyttäjiä löytämään CC-lisenssillä julkaistuja teoksia Internetistä.

Omalle teokselle sopivimman lisenssin voi valita vastaamalla Creative Commonsin verkkosivustolla oleviin kysymyksiin. HIIT on kääntänyt sekä kyselylomakkeen kysymykset että lisenssitekstit suomeksi ja muokannut ne Suomen lainsäädäntöön soveltuviksi. Näin ollen itselleen sopivan suomenkielisen CC-lisenssin voi hakea CC:n verkkosivuilta myös suomen kielellä.