Vapaiden oppimateriaalien tuotantoprojektit

Osittain CC-liikkeen ansiosta vapaiden ja avoimien oppimateriaalien tuotantohakkeita on syntynyt monissa eri maissa. Euroopassa esimerkiksi Katalonian opetusministeriön JCLic /clicZone -projektissa on rakennettu avointa ja vapaata ohjelmistoa, jolla opettajat voivat tehdä multimediaoppimisaihioita. Oppimisaihiot on julkaistu verkossa CC-lisenssin alaisena. Näin muut opettajat voivat käyttää niitä vapaasti omassa opetuksessaan ja muokata niitä omiin tarkoituksiinsa sopiviksi. Aihioiden käytössä on vain kolme rajoitusta: alkuperäinen tekijä tulee aina mainita, aihioita ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ja jos aihioihin tehdään muutoksia, uudet aihiot pitää julkaista saman lisenssin alaisena.

Katalonian ohella Euroopassa ainakin Virossa on meneillään avoimien ja vapaiden oppimateriaalien tuotantoprojekti. Miksike- ja Learning Folders -projekteissa opettajat ovat tuottaneet tuhansia pieniä ja vähän suurempiakin koulutehtäviä vapaasti kaikkien käyttöön. Tehtäväsivuja on myös käännetty useille eri kielille.

Kaliforniassa ja Etelä-Afrikassa on käynnissä toiselle asteelle tarkoitettujen vapaiden digitaalisten oppikirjojen tuotantoprojektit. Hankkeet ovat vielä melko alkuvaiheessa, mutta Etelä-Afrikan projektissa on jo ehditty julkaista laajat fysiikan, kemian ja matematiikan oppikirjat. Kirjat ovat englanninkielisiä ja saatavilla PDF-tiedostoina projektin kotisivulta. Kirjoja voi myös vapaasti kääntää muille kielille.

Tänä keväänä julkaistava Henrik Ingon kirja Avoin Elämä: Näin toimii Open Source voi hyvinkin soveltua oppikirjaksi useammassakin oppiaineessa niin toisella asteella kuin ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissakin. Kirjan voi ostaa paperisena kirjakaupoista tai lukea verkosta. Sitä voi tallentaa ja tulostaa vapaasti.

Useissa yliopistoissa on meneillään hankkeita, joissa oppimateriaaleja julkaistaan vapaasti kaikille Internetin käyttäjille. Ehkä kuuluisimpia hankkeita näistä on Massachusetts Institute of Technology -oppilaitoksen projekti OpenCourseWare, jossa kaikki opetuksessa käytettävät oppimateriaalit on tarkoitus julkaista Internetin käyttäjien iloksi, CC-lisenssin alaisena, vuoteen 2008 mennessä. Tällä hetkellä tietokannasta voi selailla yli 900:n MIT:n kurssin oppimateriaaleja. Jälleen materiaaleja saa käyttää vapaasti muihin kuin kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan kertoo, kuka materiaalin on tuottanut, ja julkaisee siihen tekemänsä muutokset saman lisenssin alaisena.