Kuka olisi tämän päivän Mikael Agricola?

Tuliko mieleesi ketään nykypäivän henkilöä, jota Mikael saattaisi muistuttaa? Vaikka Agricolan kuolemasta tulee jo kuluneeksi 450 vuotta, on hän edelleen monella tavalla ajankohtainen henkilö. Hänen vaikutuksensa näkyy tai pikemminkin kuuluu jokapäiväisessä elämässämme puhumamme kielen kautta. Jos hänen elämäänsä verrataan nykyihmisten elämään, voimme huomata, että se saattaa monilta osin muistuttaa nykyihmisen elämää.

Ajankohtaisena vertailukohtana tulee mieleen euroviisuvoittaja Lordi. Lordin urasta löytyy pienellä yrittämisellä monia yhteneväisyyksiä Mikaeliin. Lordi on kotoisin pieneltä syrjäiseltä paikkakunnalta. Hän on uskonut asiaansa, opiskellut ja harjoitellut määrätietoisesti saavuttaakseen päämääränsä. Lordi on myös ottanut itselleen uuden nimen, kuten Agricola, ja hakenut lopulliset kannuksensa maailmalta. Ja nyt Lordi on eräänlainen moderni hiippakunnan johtaja, jonka tekemiset ja sanomiset vaikuttavat ihmisten elämään.

Muita mahdollisia vertailukohtia voisivat olla esimerkiksi suomalaiset räp-muusikot. He käyttävät kieltä uudella tavalla ja luovat näin uutta suomen kieltä. Samaa teki Mikael Agricola pohtiessaan, miten sanoa suomen kielellä asioita, joille ei ollut olemassa suomenkielisiä ilmauksia.

Miettikää itse lisää mahdollisia yhtymäkohtia tai Mikael Agricolan vaikutusta nykyaikaan.

Voitte myös ottaa jonkin Agricolan tekstin ja muuntaa sen nykykielelle. Miten puhuisi tämän päivän Mikael, jotta hän saisi viestinsä perille meidän aikamme ihmiselle?

 Ari Haapanen | Materiaali on tuotettu Agricola 2007 -juhlavuoden yhteydessä.