Ristinmerkki

Ristinmerkki-päivänavaus on kristillinen. Se ajateltu toteutettavaksi ala-asteella salipäivänavauksena, mutta sitä voi käyttää myös keskusradion kautta.

RISTINMERKKI 

Osaatko siunata itsesi ristinmerkillä? Opettelemme sen nyt.

Ota kolme sormea (peukalo, etusormi ja keskisormi) yhteen. Piirrä niillä, kolmella sormella, ristin pystyviiva otsastasi rintaasi. Sen jälkeen piirrä ristin vaakaviiva vasemmalta olkapäältä oikealle olkapäälle.

Ristinmerkki on näkyvä rukous, jolla siunaamme ajatuksemme (pää), sanamme/tunteemme (rinta) ja tekomme (olkapäät). Tämä rukous ei vaadi sanoja. Sen voi toteuttaa milloin ja missä vain.

Ristinmerkki ei ole uusi rukous, vaikka se monelle onkin outo. Jo suomen kielen luoja ja ensimmäisen Uuden testamentin suomenkielisen käännöksen tehnyt Mikael Agricola opetti Martti Lutherin ohjeiden mukaan aloittamaan aamurukouksen sekä iltarukouksen ristinmerkin piirtämisellä. Hän sanoo näin:

Aamusiunaus:
Noustuasi aamulla vuoteesta siunaa itsesi pyhällä ristinmerkillä ja lausu: ”Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.”

Iltasiunaus:
Siunaa ensin itsesi pyhällä ristinmerkillä ja sano: ”Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.”

Risti on kristinuskon symboli. Se on maailman tunnetuin symboli. Voit nähdä sen kirkkojen katoilla, seurakuntakeskusten seinällä tai vaikkapa Raamatun kannessa. Sen kertoma viesti on kahdenlainen. Se kertoo ensinnäkin Jeesuksen kuolemasta, mutta tyhjä risti kertoo myös Jeesuksen ylösnousemisesta ja kuoleman voittamisesta. Kun piirrämme ristinmerkin, me muistutamme itsellemme ja kerromme samalla lähellä oleville, että rukoilemme ja olemme kristittyjä.

Rukoilemme vielä Agricolan aamurukouksen sanoin ja siunaamme itsemme ristinmerkillä (pienten oppilaiden kanssa voi rukousta lyhentää tai jättää siitä joitain osia pois, jos se tuntuu liian pitkältä):

Noustuasi aamulla vuoteesta siunaa itsesi pyhällä ristinmerkillä ja lausu:

”Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.”

Lue sitten polviltasi tai seisaaltasi uskontunnustus ja Isä meidän -rukous. Jos tahdot, lausu vielä tämä pieni rukous:
”Minä kiitän sinua, taivaallinen Isäni, Jeesuksen Kristuksen, rakkaan Poikasi kautta, että olet tänä yönä varjellut minut kaikesta vahingosta ja tuskasta. Rukoilen sinua, että myös tänä päivänä varjelisit minua kaikista synneistä ja muusta pahasta, että elämäni ja kaikki työni kelpaisivat sinulle. Minä annan itseni, ruumiini ja sieluni ja kaiken, mitä minulla on, sinun haltuusi ja käsiisi. Sinun pyhä enkelisi olkoon minun kanssani, älköönkä koskaan minua jättäkö, ettei paha vihollinen perkele minua millään lailla voittaisi. Aamen.”

Mene sitten Jumalan nimeen iloisin mielin ripeästi töihisi.

Materiaali on tuotettu Agricola 2007 -juhlavuoden yhteydessä.