Suurin suomalainen

Suurin suomalainen -päivänavaus on kristillinen. Se sopii sekä yläasteen että ala-asteen käyttöön.

SUURIN SUOMALAINEN

Luokassa oli juuri keskusteltu siitä, kuka olisi suurin suomalainen henkilö kautta aikojen. Tarkoitus oli valita luokan mielestä suurin suomalainen. Monenlaisia ehdotuksia nousi esiin: Aleksis Kivi, Lasse Viren, Kimi Räikkönen, Urho Kekkonen, C.G.E. Mannerheim, Martti Ahtisaari, J.L. Runeberg, J.W. Snellman, Tarja Halonen, Mikael Agricola ja monia, monia muita Ketähän sinä ehdottaisit suurimmaksi suomalaiseksi kautta aikojen?

Kunkin oppimisryhmän piti perustella, miksi he ehdottivat juuri sitä tiettyä henkilöä. Perusteluja oli monenlaisia. Aleksis Kivi oli kirjailija, jonka tuotanto on edelleen käytössä. Runeberg on sanoittanut Maamme-laulun. Presidentit olivat kukin jättäneet oman suuren leimansa suomalaisuuteen. Kimi Räikkönen ja muut urheilijat olivat tuoneet Suomea tutuksi ulkomailla. Kaikki perustelut olivat hyviä.

Pekka, Tiina ja Marja olivat päätyneet ehdottamaan suurimmaksi suomalaiseksi Mikael Agricolaa. Heidän ehdotuksensa ihmetytti kovasti toisia. Kaikkien mielestä niin vanha, jo satoja vuosia sitten kuollut, ei voisi missään tapauksessa olla suurin suomalainen. Perusteluja odotettiin. He perustelivat valintaansa kahdella asialla: Mikael Agricola loi suomen kielen, ja käänsi Uuden testamentin suomen kielelle.

Alkoi keskustelu perusteista. Todettiin, että kirjailijoita on aina ollut ja tulee olemaan. Toiset nousevat enemmän esille kuin toiset. Urheilijoiden saavutukset ovat hienoja ja kunnioitettavia, mutta aina tulee uusia ja uusia menestyjiä tai voittajia. Presidentit kukin tekevät työtään, mutta kovin paljon hekään eivät pystyneet jättämään jälkeensä. Vuosien mittaan heidän nimensä kyllä muistetaan, mutta ei kovin paljon siitä, mitä he ovat tehneet.

Agricolan työ näkyy aina. Meillä on oma kieli ja oma suomenkielinen Raamattu. Niitä ei voi muuttaa. Ne eivät katoa, eivätkä haalistu eikä niitä mikään voi korvata. Me olemme kristittyjä. Ilman Raamattua ei voisi olla kristitty. Raamatussa Jumala kertoo meille oman tahtonsa. Hän kertoo, miten tärkeä jokainen ihminen hänelle on. Raamatusta löytyy paljon hyvän elämän toimintamalleja. Jumala antaa Raamatussa myös tärkeät turvallisen elämän ohjeet, elämän liikennemerkit: kymmenen käskyä.

Loppujen lopuksi luokassa oltiin yhtä mieltä siitä, että Pekka, Tiina ja Marja saattoivat ollakin oikeassa. Mikael Agricola taisi sittenkin olla suurin suomalainen tai jos ei nyt ihan suurin niin hyvin merkittävä ainakin.

Rukoilemme:
Taivaallinen Isä. Kiitos, että olet antanut monenlaisten ihmisten syntyä tänne maailmaan. Tänään kiitämme kaikista heistä, jotka ovat eri tavoin rakentaneet maatamme. Erityisesti kiitämme Mikael Agricolan sinnikkäästä työstä suomen kielen hyväksi ja erityisesti Jumalan Sanan, Raamatun, kääntämisestä luettavaksemme. Kiitos sanastasi. Siunaa koulupäivämme ja elämämme. Aamen

Materiaali on tuotettu Agricola 2007 -juhlavuoden yhteydessä.