Tietovisapäivänavaus Agricolasta

Käyttöohje: Päivänavaus sopii sekä peruskouluun että lukioon. Päivänavauksen vihjeet ovat käytettävissä joko näin tai sitten niitä voi muunnella esim. etsimällä jotain muita tietoja Agricolasta.

Hyvää huomenta! Aamuhetken piristykseksi pidän pienen tietovisan. Kuuntele vihjeet ja yritä keksiä ratkaisu kysymykseen: Kuka kuuluisa suomalainen historian henkilö on kyseessä?

Ensimmäinen vihje: Hän syntyi vuoden 1510 vaiheilla Pernajassa varakkaaseen talonpoikaisperheeseen.

Toinen vihje: Pernajan kirkkoherra huomasi jo varhain, että kyseinen maanviljelijän poika, oli poikkeuksellisen lahjakas ja tiedonhaluinen. Kirkkoherra suostutteli vanhemmat lähettämään pojan Viipuriin latinakouluun. Koulussa tämä nuori lukupää sai sukunimen, joka suomennettuna tarkoittaa maanviljelijää.

Kolmas vihje: Kahdeksan vuoden opiskelun jälkeen lahjakas latinisti muutti Viipurista Turkuun piispan sihteeriksi. Turusta hän siirtyi myöhemmin opiskelemaan Saksaan, Wittenbergin yliopistoon.

Neljäs vihje: Maisterin opinnot suoritettuaan hänestä tuli Turun katedraalikoulun rehtori, jonka tehtävänä oli opettaa nuoria opiskelijoita.  Teinien opettaminen aiheutti hänelle harmaita hiuksia. Vuodelta 1543 olevassa kirjeessään hän kuvaa opettamista näin: Perin hankala toimi on johtaa poikia, noita kesyttömiä eläimiä johonkin varmaan opillisen kasvatuksen tulokseen. 

Viides vihje: Hän on keksinyt suomen kieleen paljon uudissanoja, joista osa on jäänyt elämään. Sellaiset sanat kuten esimies,vihollinen, inhimillinen ja nöyrä ovat edelleen käytössä. Sen sijaan toveria tarkoittava sana vertaveli ja paratiisia tarkoittava sana lustitarha ovat unohtuneet.

Kuudes vihje: Vuonna 1554 kuningas Kustaa Vaasa nimitti hänet Turun piispaksi. Tässä tehtävässä hän ei ehtinyt toimia kovin kauan, ennen kuin joutui matkustamaan Moskovaan rauhanneuvotteluihin. Rajariidat venäläisten kanssa saatiin sovittua, mutta neuvottelumatka oli päähenkilöllemme kohtalokas: hän sai kotimatkalla äkillisen sairauskohtauksen ja kuoli huhtikuun yhdeksäntenä päivänä 450 vuotta sitten (1557).

Seitsemäs ja viimeinen vihje: Hänet muistetaan nykyään parhaiten laajan kirjallisen työnsä takia. Hänen ensimmäinen vuonna 1543 julkaistu teoksensa oli nimeltään ABC-kirja.  Myöhemmin hän suomensi Uuden Testamentin.

Joko tunnistit henkilön? No, hän on luonnollisesti ”suomen kirjakielen isä” Mikael Agricola. Hän on yksi niistä henkilöistä, joita saamme kiittää siitä, että voimme nykyään käyttää koulussa suomenkielisiä kirjoja.

Tänä vuonna (2007) vietämme Mikael Agricolan juhlavuotta. Huhtikuun 9. päivänä liputamme hänen muistokseen, koska arvostamme hänen merkittävää ja monipuolista elämäntyötään. Tämän pienen tietovisan myötä toivotan teille kaikille hyvää Agricolan juhlavuotta ja mukavaa koulupäivää!

Materiaali on tuotettu Agricola 2007 -juhlavuoden yhteydessä.