Toukokuu – Maius 

Toukokuussa koittaa viimeinkin lämmin ja kaivattu kevät. Lehtipuihin ilmestyvät vaaleanvihreät hiirenkorvat, jotka aukeavat vähitellen lehdiksi. Muuttolintuja saapuu suurin parvin, ja maanviljelijöille tulee kova kiire toukotöihin. Toukokuun nimen alkuosa touko on ikivanha suomalais-ugrilainen sana, joka merkitsee kevättä. Toukotyöt tarkoittavat siis sananmukaisesti kevättöitä.

Toukokuu on ollut myös Agricolan aikana ilon ja toivon kuukausi:

Maius

Koko luonto nyt virkoopi.
Meri, maa ja taivas ihastuupi.
Iloitkaan siis vanha ja nuori.
Linnut laulavat ja maa on tuore.
Kylve ja älä yrtit säästä.
Älä kädest ja käsivardest verta päästä.

Luonnon vihertyminen tarjosi iloa silmälle, mutta sillä oli myös suuri käytännön merkitys: kotieläimet, esimerkiksi hevoset, lehmät, lampaat, vuohet ja kanat, pääsivät ulos pihalle tai laitumelle syömään tuoretta ruohoa ja muuta ruokaa, ja sitten riitti taloissa taas ihmisillekin maitoa ja munia. Pitkän talven mittaan varastot pyrkivät aina ehtymään, ja kun ravinto oli niukkaa ja yksipuolista, ihmiset ja eläimet sairastuivat helposti. Kevään tulo merkitsi niissä oloissa aivan konkreettisesti elämän voittoa.  

Kevään merkitys näkyy myös Agricolan ruokaohjeissa:

Tällä kuulla syömän pitää lämmin ruoka ja tuoret voita suurustamat. Ja nauttiman koiruohoo ja feniculum juomasa, kuin Avicenna sanoo.

Ruokavalioon tuli nyt uutena aineena tuore voi, ja siitä onkin varmasti entisaikoina nautittu keväällä erityisen hartaasti, sillä talvella lehmät eivät juuri lypsäneet eikä silloin ollut saatavilla tuoretta voita sen enempää kuin maitoakaan. Syksyllä valmistettu voi kyllä säilyi melko pitkään, mutta useinkaan sitä eri raaskittu syödä itse, ei ainakaan tavallisina arkipäivinä, vaan se vietiin kaupunkiin myytäväksi.

Toukokuun yrteiksi persialainen filosofi ja lääkäri Avicenna suositteli koiruohoa ja fenkolia eli saksankumina, joita piti nauttia juomaan sekoitettuna. Tehokkaana yleislääkkeenä tunnettua koiruohoa on esitelty jo aikaisemmin huhtikuussa, niin kuin toivottavasti muistatte. Fenkoli on monipuolinen kasvi, jota voi käyttää sekä salaattiaineksena, vihanneksena että mausteena. Sen lehdet ja siemenet tuoksuvat anikselta, ja siemeniä voi käyttää mausteena esimerkiksi pastilleihin, juomiin, leipään tai keittoihin

Fenkoli on myös ikivanha lääkekasvi, joka mainitaan jo muinaisten egyptiläisten papyruskirjoituksissa. Fenkolia suositeltiin vatsakipuihin, kuumeeseen, hammas- ja korvakipuihin, kasvaimiin ja sokeuteen. Sen uskottiin pidentävän ikää ja antavan rohkeutta ja voimaa. Keskiajalla sitä käytettiin monien myrkkyjen vastamyrkkynä, ja sen arveltiin parantavan myös mielenvikaisuutta. Fenkolin oksia ripustettiin oven yläpuolelle suojelemaan noituudelta.  Pitkän jumalanpalveluksen aikana tai paaston aikaan pureskeltiin fenkolin siemeniä, sillä ne vähensivät ruokahalua. Tässä saattaisi olla ideaa myös nykyajan laihduttajille.

Toukokuun ensimmäinen päivä tunnettiin jo Agricolan aikana Valborg-nimisen pyhimyksen muistopäivänä, ja Suomen kansan suussa Valborgin nimi kääntyi Vapuksi. Vapun päivä oli kevään juhla, mutta sitä ei vielä tuohon aikaan juhlittu tavallisen kansan karnevaalina. Ylioppilaita ja opiskelijoita ei Suomessa juuri ollutkaan, sillä maassa ei ollut yhtään yliopistoa, ja koulujakin oli vain muutamassa harvassa kaupungissa.

Kevään suurimpia juhlapäiviä on perinteisesti ollut helluntai, jota vietetään aina 50 päivää pääsiäisen jälkeen. Koska pääsiäisen aika vaihtelee, myös helluntai voi sattua joko touko- tai kesäkuuhun. Helluntai on vanhoina aikoina ollut nuorille erityisen tärkeä siksi, että silloin on järjestetty juhlia ja tansseja ja tehty erilaisia lemmentaikoja. 

Toukokuu merkitsee monessa suhteessa samanlaista alkua ja loppua kuin vuodenvaihde. Kouluissa ja muissa oppilaitoksissa lukuvuosi päättyy touko- ja kesäkuun vaihteen tienoilla, ja talvikaudesta siirrytään lopullisesti kesään. Silloin korjataan kouluvuoden sato ja katsotaan, millaisin eväin itse kukin seuraavalle taipaleelle lähtee. Suuntia on monia, osa meistä jatkaa koulussa ja osa suunnistaa maailmalle, mutta aurinko paistaa ja linnut laulavat meille kaikille. Toukokuu on toivoa täynnä, se on portti kesään ja elämään! 

Kaisa Häkkinen | Materiaali on tuotettu Agricola 2007 -juhlavuoden yhteydessä.