Omena maapallona

1. Jos omena olisi maapallo

Kuvittele, että maapallo on kuin tämä omena, yhtä kaunis, pyöreä ja maukas. Kiinnitä huomiota punaiseen kuoreen, joka peittää ja samalla suojelee omenaa. Maaperä suojelee maapalloa samalla tavalla. Mutta toisin kuin tässä omenassa, noin 75 % eli kolme neljännestä maapallon pinnasta on veden peitossa.
2. Suurin osa kuoresta olisi veden peitossa

Leikkaa nyt omena neljään yhtä suureen osaan. Pistä sivuun ne kolme lohkoa, jotka ovat maapallolla merien, järvien, lampien ja jokien peittämiä.

3. Maata näkyvissä

Jäljelle jäänyt neljännes omenasta edustaa vedenpinnan yläpuolella olevaa maankamaraa ja sen päällimmäistä kerrosta, jota kutsutaan maaperäksi. Puolet maankamarasta on niin kuivaa, karua, kylmää tai kuumaa ja sijaitsee niin vaikeakulkuisilla alueilla esimerkiksi vuoristossa, ettei sillä kasva oikeastaan ollenkaan vihreitä kasveja.
Leikkaa nyt tämä omenan neljännes puoliksi ja pistä toinen puolikas pois.

4. Mutta millaista ihmisen kannalta?

Kun puolet on poistettu, jää jäljelle noin 13 % kokonaisesta omenasta. Verrattuna maapalloon siitäkin 40 % eli melkein puolet koostuu alueista, joilla olosuhteet ovat vaikeat. Ne ovat liian kivisiä, jyrkkiä, ohutmultaisia, köyhiä tai märkiä sellaisten ravintokasvien viljelyä ja kasvattamista varten, joita ihmiset ja kotieläimet voivat syödä.
Leikkaa siis vielä lähes puolet viipaleesta pois
5. Missä viljellään ja kasvatetaan hyötykasveja?

Omenasta jäi nyt jäljelle viipale, joka on vajaat 10 % koko omenasta.
Leikkaa nyt varovasti kuori irti tästä pienestä viipaleesta.
6. Mitä jää jäljelle?

Jäljelle jäävä suikale edustaa sitä maaperää, josta koko ruoan tuotanto maapallolla on riippuvaista. Sen käytöstä kilpailevat monet muutkin ihmisten tarpeet kuin ruoka. Rakennuksia, teitä, lentokenttiä, teollisuusalueita ja kokonaisia kaupunkeja rakennetaan hyville viljelysmaille. Maaperä myös kuluu esimerkiksi liiallisen metsien hakkuun tai keinokastelun vuoksi. Erilaiset kemikaalit ja päästöt voivat pilata maaperän pitkäksi aikaa.

7. Mihin kaikkeen maaperä liittyy?

Maaperää on rajallinen määrä, siksi siitä on huolehdittava kunnolla!

8. Miksi maaperästä huolehtiminen on tärkeää?

Pohdittavaksi yhdessä oppilaiden kanssa:

  • Miksi maaperää kannattaa suojella?
  • Miksi hyötykasvit tarvitsevat maaperää?
  • Miksi eri puolilla maapalloa kasvaa erilaisia hyötykasveja?
  • Mitä hyötyä on kompostoinnista?
  • Riittääkö ruoka Suomessa, Euroopassa tai maailmassa?
    Mihin kaikkeen maaperä liittyy?
Perustuu Nasan Soil Science-sivuilla olevaan aineistoon: http://soil.gsfc.nasa.gov/app_soil/hmsoil.htm. | Artist of the animation Richard Potter http://richpotter.net