Sairaus ja kuolema

Toisin kuin vielä puolikin vuosisataa sitten vakava sairaus ja kuolema ovat asioita, jotka eivät näy jokapäiväisen elämän osana. Kun ennen perhepiiriin kuuluivat kaikki elossa olevat sukupolvet ja sairaanhoito tapahtui pääosin kotona eikä sairaalassa, oli perheen pienimillekin tuttua ihmisen elinkaaren päättyminen ja sairastumiset lievistä aina kuolemaan johtaviin sairauksiin saakka. Usein tapoihin eritoten itäisessä Suomessa kuului myös hyvin pitkään kestänyt ruumiinvalvojaisperinne, johon kuului myös vainajan ruumiin esilläolo niin pienten kuin isojenkin perheenjäsenten nähtävillä.

Nykyisin vakava sairastuminen, vanhuus ja kuolema piiloutuvat erilaisiin laitoksiin ja eristykseen arkielämästä. Oma kuolemanpelko saattaa johtaa hyvin niukkaan  kanssakäymiseen sairaan tai kuolevan omaisen kanssa, joka on näin eristettynä arkipäivän ulkopuolelle. Silti niin sairaus kuin kuolemakin ovat aina arkipäivässä läsnä elämän ilmiönä. Näemme ja kuulemme uutisia niin yksilöiden kuin kokonaisten ihmisjoukkojen  kohtaloista, ja myös lapset kohtaavat sairautta, kuolemanvaaraa ja kuolemaa. Lasten elämään osuu niin pienten kuin suurempien eläinten kuolemantapauksia, linnun hautaamisia, lemmikin kuolemaa sekä kertomuksia kuolemasta niin uutisina ja faktoina kuin TV-sarjoissa, elokuvissa kuin muissa tarinoissa.

Kouluikäinen lapsi tajuaa jo kuoleman käsitteenä, ja on vastattava totuudenmukaisesti hänen mieleensä nouseviin kysymyksiin. Jos aihetta vältellään sen lopullisuuden vuoksi, lapsi saattaa joutua äkillisesti ja valmistautumatta tekemisiin kuoleman todellisuuden kanssa esimerkiksi vakavassa sairaudessa tai isovanhempien kuollessa.

Tuntiesimerkkejä

  1. Aihetta voidaan oppitunnilla lähestyä lasten oman kokemusmaailman kautta. Keskustellaan kokemuksista ja esiin tulevista kysymyksistä ja epätietoisuutta aiheuttavista epäselvyyksistä. Nimenomaan viihteen esittämä kuva saattaa etäännyttää kuolemankäsityksen todellisuudesta. Tästäkin voidaan alustaa hedelmällinen keskustelu esimerkkitarinan pohjalta. Eri kulttuurien hautaustavat voidaan myös ottaa esiin keskusteltavaksi.
  2. Kirjallisuuden kuolemaa kuvaavat tarinat voivat olla myös tunnin rakenteen runkona. Kuoleman kuvausta lyhyinä tarinoina löytyy esim. katkelmana Ronja Ryövärintytär: kalju-Pietun kuolema, Muumitarina Taikatalvi: oravan kuolema, pidempinä tarinoina esim. Terry Pratchett: Viikatemies, Elfie Donnelly: Hyvää matkaa, vaari ja Kaldhol & Oyen: Hyvästi Henrik

Olennaisia asioita

Kuolema on osa elämän kiertokulkua. Elävä syntyy, kasvaa ja kuolee kaikkialla ja kaikissa elämän muodoissa luonnossa. Kliseitä elämän hauraudesta, olemattomuudesta ja ikuisuudesta tai kuoleman lopullisuudesta pitäisi kuitenkin pyrkiä välttämään.

Teksti: Satu Honkala, Kimmo Sundström ja Ritva Tuominen | Kuva: Richard Lax