Elämän erilaisia muotoja

Elämän synty maapallolle

Sateista syntyneisiin alkumeriin syntyivät noin neljä miljardia vuotta sitten ensimmäiset alkeelliset elämänmuodot. Merivesi suojasi ensimmäisiä eliöitä auringon suoralta ultraviolettisäteilyltä, joka kehittymättömän ilmakehän vuoksi poltti kaiken elinkelpoisen alkutekijöissään maan pinnalla. Eliöiden synty turvassa veden alla ja muuttuvat olosuhteet tulivuorenpurkausten ja eroosion myötä alkoivat luoda ilmakehää, joka suojasi lopulta koko planeettaa suodattaen auringon voimakkaita säteitä ja toimien siten samaan tapaan  kuin vesi ensimmäisten eliöiden turvakerroksena. Hiilidioksidi sitoutui vesistöihin ja maaperään sekä ensimmäisiin eliöihin alkumeressä, ja ilmakehään vapautui happea. Noin puoli miljardia vuotta sitten hapen määrä ilmakehässä kasvoi niin suureksi, että ilmakehä yhdessä hapesta syntyneen otsonikerroksen kanssa riitti suodattamaan polttavat ultraviolettisäteet. Samaan aikaan elämä meressä oli ehtinyt kehittyä niin monimuotoiseksi ja monipuoliseksi, että maalle siirtyminen oli tullut muutenkin mahdolliseksi. Uusissa olosuhteissa syntyi yhä uusia kasvi- ja eläinlajeja, kunnes kaikkinaiset elämänmuodot täyttivät maapallon valtamerien pohjasta aina ilmakehän ylimpiin kerroksiin asti, kuumimmilta päiväntasaajan aavikoilta napaseutujen hyytävään kylmyyteen. Viimeisimpien joukossa kehittyi myös ihminen.

Tuntiesimerkkejä

  1. Annetaan oppilaiden kertoa omia käsityksiään maapallon oloista ensimmäisten elämän merkkien syntyessä.
  2. Tutustutaan erilaisiin elämänmuotoihin esim. eliöiden luokittelukartan avulla. Opettaja ohjaa huomioimaan valtavan lajirunsauden, noin 1 100 000 eliölajia. Samalla kuitenkin todetaan, että nykyinen eliömäärä on vain 1 % kaikista koko maapallon elinaikana eläneistä lajeista, 99 % kaikista syntyneistä eliölajeista on aikojen kuluessa hävinnyt sukupuuttoon.
  3. Vertaillaan erilaisia maapallolta löytyviä olosuhteita: Kaikista olosuhteista löytyy elämää, sopeutuvaisimpana eläinlajina joka kolkalta myös ihminen. Mitkä ovat luonnon omia keinoja eri olosuhteissa selviytymiseen ja millä keinoin ihminen pystyy muuttamaan olosuhteita selviytyäkseen?

Hyviä kirjoja aiheeseen liittyen:

  • Minelli: Elämä! Synty ja kehitys
  • Mac’Donald: Mistä minä olen tullut? Elämän alku ja kehitys

Olennaisia asioita

Selittäminen mielikuvituksen keinoin, eläytyminen, elämän alku maapallolla. Erilaiset olosuhteet maapallon eri osissa, niihin sopeutuminen.

Teksti: Satu Honkala, Kimmo Sundström ja Ritva Tuominen | Kuva: Richard Lax