Kertomuksia maailman synnystä

Ihmisillä on aina ollut tarve löytää selitys asioiden alkuperälle ja tapahtumien syille. Inhimillinen uteliaisuus ja mielikuvitus on luonut selityksiä myös niille asioille, joille ei kokemuksesta, tutkimalla tai kokeilemalla ole syntynyt selitystä. Näihin tarinoilla selitettyihin asioihin kuuluvat mm. taivaankappaleet, vuorokauden ja vuodenaikojen kulku, sääilmiöt yms. ihmettelyä herättäneet ilmiöt. Samoin ovat jo varhaiset ihmiset miettineet mistä maailma on saanut alkunsa, ja keksineet erilaisia tarinoita maailman ja sen ilmiöiden synnystä.

Tuntiesimerkkejä

 1. Annetaan oppilaiden kertoa, tehdä tarinoita, piirtää tai maalata omia käsityksiään maailman synnystä. Olemassa olevien käsitysten sijaan tai lisänä voidaan keksiä omia uusia maailman syntytaruja ja tuottaa ne tarinana tai sarjakuvana omaan opiskeluvihkoon.
 2. Tutustutaan eri aikoina eri kulttuureissa syntyneisiin maailmankaikkeuden ja maapallon syntytarinoihin. Tarinoiden syntysyitä ja selitysten taustoja voidaan miettiä yhdessä. Pääkohdat tarinoista voidaan koota taululle ja omiin vihkoihin ja verrata eri tarinoita eroja ja samankaltaisuuksia etsien.
 3. Tarinoihin tutustumisen jälkeen tutustutaan tieteelliseen tutkimukseen ja tietokirjallisuuden tarjoamaan nykykäsitykseen maailmankaikkeuden synnystä ja ilmiöistä. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää myös erilaisia luonnontieteen opetusvideoita maailman syntyvaiheista soveltuvin osin. Asiat ovat hankalia isommillekin oppilaille, mutta päätavoitteena on mielikuvan saaminen, ei faktisen oppiaineksen oppiminen.
 4. Tarinoiden ja käsitysten muuttumisen pohtiminen: Miksi nykykäsitys maailman synnystä on erilainen kuin ennen? Poistaako tiedon ja tutkimuksen lisääntyminen mielikuvituksen ja selittämisen ilmiöistä? Mitkä asiat ovat eniten muuttaneet tietoa maailmasta ja maailmankaikkeudesta?

Esimerkkejä maailman syntytarinoista:

 • Lönnrot: Kalevala, Väinämöisen syntymä
 • Hulpach, Vladimir: Intiaanisatuja, Ensimmäinen valo
 • Jan Knappert: Maailman taruaarteita, useita erilaisia kertomuksia
 • Jo Tenfjord: Tarujen sankareita, useita erilaisia kertomuksia

Muita kertomuksia maailmankaikkeudesta sekä sen tekijöiden ja ilmiöiden syntytarinoista:

 • Mauri Kunnas: Kaikkien aikojen avaruuskirja
 • Kröger & Oja: Antti katsoo tähtiä
 • Mikkola & Kurkinen: Ketun luona kuussa
 • Nils Mustelin: Elämää maailmankaikkeudessa?
 • Teerikorpi & Valtonen: Kosmos. Maailmamme muuttuva kuva

Olennaisia asioita

Selittäminen mielikuvituksen keinoin, eläytyminen, eri kulttuurien tarinoita maailman synnystä.

Teksti: Satu Honkala, Kimmo Sundström ja Ritva Tuominen